Pneumokokkusz elleni csaták

Pneumokokkusz elleni csaták

A pneumokokkusz elleni harc olyan, mintha mozgó célpontra lőnénk, ugyanis az a vakcina, mely egyes törzsek terjedését ellehetetleníti, új törzsek kialakulásának kedvez - állítják holland kutatók a Journal of the American Medical Association lapjain. A Streptococcus pneumoniae baktériumnak mintegy 90 fajtája létezik, melyek súlyos betegségeket, tüdőgyulladást és agyhártyagyulladást idézhetnek elő.

Lieke Sanders és az Utrechti Egyetem kutatói a Pfizer cég Prevnar 7 nevű pneumokokkusz-védőoltásával oltott gyermekeket tanulmányozták. Megállapították, hogy esetükben sokkal nagyobb a 19A-val jelölt törzs okozta fertőzés kialakulása, mint a nem oltott gyermekekben. A 19A szerotípus az Egyesült Államokban ma már a leggyakoribb légúti pneumokokkusz-fertőzés, gyakran megtalálható a garatban és az orrváladékban.

Sanders és munkatársai 1003 egészséges újszülöttön vizsgálták a védőoltás és a 19A szerotípus okozta fertőzés kapcsolatát. Megállapították, hogy 24 hónap alatt a védőoltást kapó gyermekekben a fertőzési arány 16,2 százalék volt, szemben a vakcinációban nem részesülő gyermekek 9,2 százalékával.

A kutatók véleménye szerint a vakcina drámaian lecsökkenti azokat a fertőzéseket, mely típusok ellen az oltást tervezték, azonban óvatosságra intenek a többi törzzsel szemben. A pneumokokkusz a világon a leggyakoribb gyermekekben halált okozó fertőzés, mintegy 1,6 millió életet olt ki évente. Az esetek 95 százaléka Ázsiában és Afrikában, a fejlődő országokban történik.

A Pfizer már újabb generációs oltást fejlesztett, mely a Prevnar 13 nevet kapta. Az új vakcina, melyet az Egyesült Államokban februárban engedélyeztek, már a 19A és a 12-es pneumokkokusz törzsekkel szemben is hatásos. Egy másik gyógyszergyár, a GlaxoSmithKline a tíz törzzsel szemben hatásos Synflorix nevű készítményt hozta forgalomba.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek