Plazmadonor: egy súlyos betegen segíthet

Plazmadonor: egy súlyos betegen segíthet

Egyre többször látható a felhívás, hogy vérplazma donorokat keresnek. Mit is jelent ez pontosan? Ennek jártunk utána.

A magyar plazmadonorok 50 százaléka számára a vérplazmaadás legerősebb motivációja, hogy ezzel segíthetnek rászoruló embertársaikon – derült ki egy nemrég elkészült felmérésből.

„Az elkövetkező fél évben a donorok valamivel több mint 80 százaléka tervez rendszeresen plazmát adni”– mondta el dr. Nyerges Judit, a felmérést végző Vascular Plazma és Sanaplasma plazmaközpontok ügyvezetője.

Plazmadonor: egy súlyos betegen segíthet

A plazmaadás, mint pozitív élmény

A donorok plazmaadás közben jellemzően olvasnak, mobiloznak vagy tévéznek. Sokan közülük egyszerűen pihenésre használják ezt az időt, hogy egy fárasztó nap után kikapcsolódjanak.

“A legfontosabb motiváció számomra az életmentés, mert a plazmából olyan gyógyszert állítanak elő, amit mesterségesen nem lehetséges. Nagyon sokszor szoktam jönni munka után is, lazításképpen, hiszen gyakorlatilag egy ágyon fekszem, közben mobilozok vagy tévét nézek, és a központ nagyon kedves munkatársai folyamatosan figyelnek rám. A plazmaadás nem károsítja a szervezetet, teljesen ellenőrzött folyamat, a családi kasszába is jól jön ez a mellékkereset, és nagyon örülök, hogy tudok segíteni másokon” – mondja egy vidéki plazmaközpont leghűségesebb donorja.

A donor felmérheti egészségi állapotát

Fontos tényező a rendszeres orvosi vizsgálat. „A vizsgálat célja, hogy a begyűjtött plazma a minőségre vonatkozó legszigorúbb egészség-biztonsági követelményeknek megfeleljen. Ugyanakkor mindenki szeret tisztában lenni saját egészségi állapotával” - mondja a plazmaközpontok ügyvezetője. A donorok számára előny, hogy bármikor konzultálhatnak egészségi állapotukról, hiszen a plazmaközpontokban mindig kötelező egy orvos jelenléte.

„A plazmaadás a véradáshoz hasonló eljárás, mely során a vér egyik alkotóját, a plazmát gyűjtjük. A vérplazma szalmasárga folyadék - a vér 55 százaléka, főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. A plazmaferezis korszerű, pihentető környezetben, kényelmes fekvő helyzetben történik. A szükséges plazmát egy gép veszi le a karhoz kötve kb. háromnegyed óra alatt. Magyarországon a 18 és 65 év közötti, 50 kilogrammos testsúlyt elérő egészséges emberek lehetnek plazmadonorok. Egy donor évente legfeljebb 45 alkalommal adhat plazmát” – ismerteti a folyamatot és a feltételeket dr. Nyerges Judit.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek