Parlagfű immunterápia

Parlagfű immunterápia

Az allergén immunterápia a légúti allergia tartós kezelési módja. A terápia teljes időtartama 3-5 év, a kezelésre jelenleg nincs támogatás, költségét a betegnek kell fedezni.

Az immunrendszer működését hangolja át

Az ismert tüneti szerekkel – például antihisztamin tabletta és szteroid orrspray ‒ szemben az allergén immunterápia az immunrendszer működésére hat. A kezelés során a beteg megfelelő kivonatban szedi azt az anyagot, amire allergiás. A szervezete így idővel hozzászokik az allergén jelenlétéhez és az allergiás tünetei nem jelentkeznek.

Parlagfű immunterápia

A kezelés megkezdése előtt fontos egyértelműen meghatározni, hogy mi az allergén, ami a tüneteket okozza. Az allergiavizsgálatok közül a molekuláris diagnosztika segít beazonosítani nemcsak az allergént, hanem annak komponensét is, ami fontos információkat árul el a kezelés várható sikeréről.

Tudnivalók a kezelésről

A molekuláris diagnosztika elvégzéséhez a betegtől vett vérmintát laboratóriumban elemzik. Ezzel a vizsgálati eljárással nemcsak az allergén egészét, hanem annak összetevőit, vagyis komponenseit is vizsgálni tudjuk. Amint az ismert, minden allergén több összetevőből áll melyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A komponensek mutathatják például az asztmára való hajlamot poratka-allergia esetén, de ételallergiában segíthetnek a felesleges diétás korlátozásokat elkerülni. Az allergén immunterápia kapcsán fontos szerepük van abban, hogy megmutatják a kezelés várható kimenetelét.

Magas rizikójú komponens

A fekete üröm és a parlagfű virágzása egymást szorosan követi, jelentős időbeli átfedéssel. A betegeknél ezért nehézséget okozhat kizárólag a tüneteik alapján eldönteni, hogy pontosan melyik növény pollenjei okozzák a panaszokat. Ha az Amb a1 parlagfű komponens magas értéket mutat, akkor a parlagfűre allergiás. Ha az Art v1 fekete üröm komponensre kapunk pozitív eredményt, akkor a tüneteit a fekete üröm okozza. Ha mindkettő magas, akkor valóban mindkét növény szerepet játszik a szénanáthás tüneteinek megjelenésében.

Aki ebben az évben szeretné elkezdeni a kezelést, a vizsgálatok miatt már most érdemes erre gondolnia. Az allergén immunterápiát ugyanis három, de legkésőbb két hónappal az allergén növény pollenszórása előtt el kell kezdeni, parlagfű-allergia esetén tehát legkésőbb májusban.

Dr. Moric Krisztina

fül-orr-gégész, allergológus

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek