Paradicsomi szívgyógyszer

Paradicsomi szívgyógyszer

A tudósok arra jöttek rá, hogy egy, a paradicsomból készített gyógyszer jelentősen csökkentheti a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát. A paradicsom-tabletta ugyanis tartalmaz egy olyan, a mediterrán konyhára jellemző összetevőt, a likopint, ami meggátolja, hogy a koleszterin eltömítse a vérereket.

Az Ateronon nevű gyógyszert a Cambridge-i Egyetemen kísérletezték ki. A kutatók szerint azonban még több vizsgálatra van szükség, hogy megállapítsák, mennyire hatásos. Az előzetes vizsgálatok szerint, amelyekben százötven szívbeteg ember vett részt, az Ateronon hatására nyolc hét alatt megszűnik a veszélyes zsírok oxidációja a vérben.

Peter Kirkpatrick idegorvos szerint, aki a következő vizsgálatokat fogja vezetni, ez a szer sokkal hatásosabb lesz, mint a mostanában használtak, amelyekkel kezelni próbálják a magas koleszterinszintet.

Peter Weissberg professzor szerint, aki a Brit Szívalapítvány munkatársa, csak bevált gyógyszereket szabad szedni, és jobb, ha a mediterrán étrend áldásait úgy élvezzük, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk.

Anthony Leeds, aki egy koleszterinbetegeknek segítő jótékonysági szervezet munkatársa, úgy fogalmazott, hogy az új gyógyszer teljesen új kezelések kialakításához vezethet, és nagyon ígéretesek az eddigi kutatások.

A likopin egy olyan antioxidáns, amelyet a paradicsom héja tartalmaz - emiatt van piros színe a zöldségnek. Azonban az ilyen természetes formában elfogyasztott likopin nem szívódik fel. Az Ateronon egy olyan változatát tartalmazza a likopinnak, amely könnyebben felszívódik.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek