Pár év múlva életveszélyes lehet egy torokgyulladás?

Pár év múlva életveszélyes lehet egy torokgyulladás?

Novemberben tartotta a WHO a Nemzetközi Antibiotikum Hetet, melyben a rezisztencia veszélyére és a megoldás lehetőségeire hívják fel a figyelmet. Margaret Chan, a WHO korábbi főigazgatója szerint közeleg az idő, amikor egy torokgyulladás vagy egy horzsolás esetleg ismét gyermekeink halálát okozhatja. Ez a mondat kissé riasztóan hangzik, de ha belegondolunk abba, az EU statisztikák szerint évente 30-50 ezer ember hal meg polirezisztens baktériumok okozta fertőzésekben, akkor nem tűnik túlzásnak. Dr. Sal Péter homeopata gyermekorvos pontokba összeszedve árulja el, mit tehetünk a rezisztencia elleni küzdelemben.

1. Prevenció

Egyszerű, de hatásos preventív módszer, és én is fontosnak tartom azt, hogy minden beteg megvizsgálása előtt kezet mosok és az asszisztenciánál is figyelünk erre. A megelőzés nagyon fontos minden házi gyermekorvos munkájában. A saját praxisomban azoknál, akik hajlamosak a felső légúti betegségekre, december végétől áprilisig alkalmazok preventív kezelést, részben homeopátiás szereket, részben fitoterápiás szereket, és baktérium lizátumokat" – magyarázta az orvos.

2. Kiegészítő gyógymódok

A WHO 2020-ig tartó programjában felhívja a tagállamok figyelmét arra, hogy a komplementer gyógymódokban nagy lehetőség van az antibiotikum rezisztencia elleni küzdelemben. Többféle megközelítés lehetséges. Krónikus betegeknél a homeopátiás gyógymódon belül úgynevezett alkati kezelést szoktunk alkalmazni, ami hosszabb anamnézis felvételt igényel. Az alkati kezelés egy hosszabb terápiás folyamat, lényege a szervezet optimális, vagy optimális közeli működésének helyreállítása. A napi rendelésen homeopátiás gyógyszereket akut esetekben használok, sikerrel. A háziorvosok számára a fitoterápia is rendelkezésre áll az antibiotikumok kiváltására. Számos gyógynövényről ismert, hogy serkenti az immunválaszt, gyulladásgátló hatású.

Pár év múlva életveszélyes lehet egy torokgyulladás?

Négy kedvencemet emelném ki, amelyeket a saját praxisomban is használok:

Az egyik a 6 éves életkor felett alkalmazható a dél afrikai muskátli gyökérből készült gyógynövény-kivonat, amelyről a vizsgálatok hörgő-, és arcüreggyulladás esetén mutatták ki, hogy rövidíti a betegség időtartamát és gyorsítja a gyógyulást. A bodza gyümölcse influenza ellenes hatásáról ismert. A kasvirág kivonat, illetve az ebből készült alacsony potenciájú homeopátiás szer a téli időszakban betegségek megelőzésére is használható, de nem folyamatos szedéssel, hanem 1-2 hetes kúrákban. A fokhagyma a magyar népi gyógyászatban is népszerű, a megfázás tüneteit rövidíti.

3. Kontroll

A háziorvosi rendelés szervezése során nagyon fontos az, hogy a lázas betegséggel jelentkező pácienseknek minél több lehetőségük legyen kontroll vizsgálatokra, azaz jól működjön az előjegyzés. Ha a lázas betegség 4 napnál hosszabb ideig tart, mindenképpen visszarendelem a pácienseket, hogy ellenőrizzük az esetleges bakteriális szövődmények keletkezését. Az ajánlás szerint is otitis media, azaz a középfülgyulladás esetén 48 óra után hívom vissza a pácienseket, és ellenőrzöm a középfül állapotát és a gyógyulási folyamatot, ennek alapján döntünk az antibiotikus terápiáról, semmiképpen nem adok rutinszerűen antibiotikumot.

4. Figyelem!

Orvosként nagyon fontos számomra, hogy a betegeimnél ne csak pusztítsuk a mikróbákat, hanem, hogy nyilvánosságra hozzam a rezisztencia problémáját is, és a beteg teljes állapotát figyelembe vegyem a kezelésnél.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek