Pajzsmirigy: az anyagcsere karmestere

Pajzsmirigy: az anyagcsere karmestere

Egy zenekarban nagyon sok minden függ a karmester rezdüléseitől. Ő diktálja a tempót. Ha túl sokat akar, a zenészei kifulladnak, ha túl keveset, akkor elalszanak játék közben. Amikor jó a muzsika, ő észrevétlen. Hasonlóképpen képzelhetjük el a pajzsmirigy működését is.

A pajzsmirigy a nyak alsó részén helyezkedik el: a légcsövet elölről ölelő, pillangó alakú endokrin szerv, amely jódtartalmú hormonokat termel. Ezek a hormonok létfontosságúak a szervezet anyagcsere-működésének szabályozásában.

A pajzsmirigy betegségeit döntően három tünetcsoport jellemzi: a morfológiai, azaz alakbeli elváltozások, a túlműködés és az alulműködés.

Megnagyobbodás

A pajzsmirigyhormonok termelésének feltétele a megfelelő jódellátottság. A felnőtt ember napi jódigénye 150 mikrogramm, míg a pubertáskorban, terhesség és szoptatás idején magasabb, 200-300 mikrogramm. Leginkább az ivóvízből juthatunk jódhoz, ám mivel Magyarország 4/5 része jódhiányos, ez a mennyiség nem elég! A korai magzati kortól a harmadik életévig különösen fontos a megfelelő jódellátottság: ilyenkor, súlyos jódhiány esetében, akár visszafordíthatatlan idegrendszeri tünetek, még agykárosodás is bekövetkezhet. A vetélések egy része mögött is jódhiány áll. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) önálló kórképnek tekinti a jódhiány-betegséget! A megoldás viszonylag egyszerű lenne: oda kellene figyelnünk a megfelelő napi jódbevitelre, például a jódozott konyhasó fogyasztásával.

Pajzsmirigy: az anyagcsere karmestere

Érdekesség, hogy egyes kutatók szerint a Neander-völgyi ősember azért halt ki, mert jódhiányos területen élt...

  • Jódhiány esetén a pajzsmirigy megnagyobbodik, hiszen nagyobb felületen próbál jódot felvenni - mondja dr. Dohán Orsolya, az Országos Onkológiai Intézet endokrinológus, onkológus munkatársa. - Ezt nevezzük strumának vagy golyvának. Ez pusztán alakbeli változás, amely mind túl-, mind alulműködéssel társulhat. Ha a nagy golyva nyomja a légcsövet, akkor műtétre van szükség. Ám ha nincsen funkciózavar, és a volumeneltérés nem jelentős, nincs szükség speciális kezelésre.

A morfológiai elváltozások másik formája a pajzsmirigy göbös megbetegedése, amely a lakosság körülbelül 20 százalékát érinti. A mai ultrahangos vizsgálatok már a 3 milliméteres göböt is kimutatják, de klinikai jelentősége az 1 centiméternél nagyobb göböknek van. A korral nő a pajzsmirigygöbök előfordulása, nőknél pedig ötször gyakoribb, mint a férfiaknál.

Túlműködés

A pajzsmirigy-túlműködést olyan általános tünetek jelzik, amelyek nem igazán jellegzetesek, külön-külön nem utalnak egyértelműen erre a betegségre: szapora szívdobogás, jó étvágy melletti fogyás, izzadékonyság, gyengeség, fáradékonyság, nyugtalanság, ingerlékenység, hangulati labilitás, az ujjak finom remegése, hajlam a hasmenésre, hajhullás, szabálytalan menstruáció, a teherbeesés esélyének csökkenése. Mindez azt jelzi, hogy a szervezet túl aktív, "égeti magát", és kimerül.

  • A pajzsmirigytúlműködés klasszikus formáját Basedow-kórnak (máshol Basedow-Graves-kórnak) nevezzük - magyarázza endokrinológus szakértőnk. - Egy autoimmun megbetegedésről van szó: a szervezet stimuláló antitesteket (immunoglobulinokat) termel a pajzsmirigy-sejtek ellen, fokozott hormontermelésre késztetve azokat. A betegség pontos okát még nem ismerjük, de általában fiatalabb korban alakul ki. Ezt a kórt jellegzetes szemtünetek is kísérhetik: tág szemrés, riadt tekintet, csillogó szemek, ritka pislogás, súlyosabb esetben a szemek kidülledése, kettőslátás - akár a látás is veszélybe kerülhet!

A pajzsmirigytúlműködés másik, gyakori előfordulása a korábban említett göbös megbetegedéshez kapcsolódik. Míg a göbök egyeseknél semmi problémát nem okoznak, addig másoknál előfordul, hogy az egyik (vagy több) göb kikerül az agyalapi mirigy szabályozása alól: autonómmá, önállóvá válik, és túlműködésbe kezd. Ez a betegség inkább a negyven év felettieket érinti.

A sok jódot tartalmazó amiodaron hatóanyagú szívritmus-szabályozó gyógyszer szedése is túlműködéshez vezethet. Ha a betegnek eleve göbös a pajzsmirigye, a kardiológusnak mérlegelnie kell, érdemes-e kockáztatni, és ezt a gyógyszert felírnia a betegnek. (Bizonyos esetekben ez szükséges.)

Megfékezni a túlműködést

  • A Basedow-kórt okozó autoimmun betegség oki kezelése egyenlőre nem lehetséges - mondja dr. Dohán Orsolya. - Meg kell várni, amíg "kiég" az autoimmun folyamat, de addig gátolni kell a túlműködést. A Basedow-kórban szenvedők mintegy fele meg is gyógyul az egy-másfél-két évig tartó, pajzsmirigyfunkciót fékező gyógyszeres kezelés mellett. A kezelés során rendszeres laboratóriumi ellenőrzésekre is szükség van (nemcsak a pajzsmirigy-hormon szintjének vizsgálatához, de azért is, mert a gyógyszer ritkán ugyan, de súlyos szövődményként a fehérvérsejt-szám esését okozhatja).

Ha a betegség nem "ég ki", definitív, azaz megoldó terápiát kell választani. Ennek egyik módja a radio-jód-kezelés, ami ideális egyrészt azoknak a Basedow-kórosoknak, akiken nem segített a gyógyszer, másrészt a göbös túlműködéssel küszködőknek. Ez azt jelenti, hogy a betegnek (szájon át) jódizotóp-kapszulát kell bevennie, hogy az roncsolja a túlműködő sejteket. Az izotópkezelést természetesen alapos mérés előzi meg: a labororvos megfigyeli, hogy a beteg pajzsmirigye milyen ütemben veszi fel az izotópot. Ijedtségre semmi ok: az izotópos jód 98 százalékát a pajzsmirigy ragadja magához. Azért nem árt egy-két óvintézkedés. A betegnek egy ideig (4 naptól 2 hétig terjedhet ez az időszak) le kell mondania a tömegközlekedésről, lehetőleg ne kerüljön testi közelségbe várandós nővel, kisgyerekkel, és kerülnie kell a közös mellékhelyiség-használatot.

A másik végső megoldás a műtét lehet. Az operáció elkerülhetetlen, ha felmerül a rosszindulatúság gyanúja, ha nem szűnik meg a túlműködés, illetve ha a megnagyobbodott pajzsmirigy nyomja a légcsövet vagy a nyelőcsövet (kompresszió). A műtét során akkora részt kell eltávolítani, hogy ne maradjon kóros rész, de ha lehet, a pajzsmirigy jól (vagy egy kicsit alul-) működjön. Van, hogy elég egy göböt kivenni, máskor féloldali lebenyeltávolításra van szükség, és néha elkerülhetetlen a teljes pajzsmirigy-eltávolítás. Mind az izotópos kezelés, mind a pajzsmirigyeltávolítás után tulajdonképpen művi alulműködés jön létre, amelyet egy életen át kezelni kell.

Alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés egyik oka egy idült autoimmun gyulladás, a Hashimoto-kór következménye, ami a pajzsmirigyszövet pusztulásával jár. Az alulműködés lehet műtét vagy izotópos kezelés következménye is.

Tünetei ellentétesek a szervezet pajzsmirigy-túlműködésre adott válaszaival:

  • lelassult pulzus, gyengeség, fáradékonyság, aluszékonyság, a koncentrálóképesség romlása, reverzibilis (visszafordítható) elbutulás, száraz bőr, székrekedés, testsúlygyarapodás, a munkaképesség csökkenése, hidegintolerancia (fázékonyság), mélyülő hang, reumatikus fájdalmak, töredező köröm, a külső részen kihulló szemöldök. - Egyes nőknél szülés után hullámzó lehet a pajzsmirigy teljesítménye: átmeneti túl-, illetve átmeneti vagy hosszantartó alulműködés alakulhat ki - mondja dr. Dohán Orsolya. - Mielőtt "hisztérikusnak" minősítenénk a gyermekét nemrég világra hozó, fáradékony, ingerült nőt, gondoljunk arra, hogy pajzsmirigy-alulműködés is állhat a háttérben!

Pajzsmirigy: az anyagcsere karmestere

Ez a betegség jól kezelhető, az életet nem rövidíti meg, de egy életen át tartó pajzsmirigyhormon-pótlásra van szükség. A gyógyszert reggelente, éhgyomorra, egy adagban kell bevenni. Nincs mellékhatása, és bármilyen más gyógyszer mellett szedhető. Ez a "szer" tulajdonképpen maga a kész pajzsmirigy-hormon. Ezért terhesen is folytatni kell a szedését! Terhesség idején egyébként külön szűrik is ezt a betegséget.

Pajzsmirigyrák

Előfordulhat, hogy a göbösödésnek induló pajzsmirigyben rosszindulatúak a göbök, ám ez csupán az esetek 5-10 százalékában fordul elő. A szakembernek érdemes rákérdeznie: érte-e a nyaki régiót radioaktív besugárzás (például aknés bőr kezelésekor vagy a nyak és a mellkas daganatos betegségeinek sugárterápiája során)? Ez ugyanis fokozza a göbképződést, és az így keletkező göböknek már valószínűleg az egyharmada rosszindulatú. Ultrahang-vezérléses biopszia (tűszúrásos mintavétel) igazolhatja a göb rosszindulatúságát és a műtét szükségességét.

A pajzsmirigyrák típusos előfordulása inkább a szoliter (azaz egyedülálló) göb. Ha csupán egyetlen, egyre növekvő göb található, az mindig figyelmeztető jel! Főleg fiatal férfiakat érint, de nőknél is előfordulhat. A diagnózist citológia (szövettani mintavétel) alapján lehet felállítani. Ha időben diagnosztizálják, a pajzsmirigyrák többnyire jól kezelhető. A differenciált daganat (amely lehet follikuláris vagy papilláris) terápiája minden esetben a pajzsmirigy teljes eltávolítása és a maradék szövet radio-jóddal történő teljes elpusztítása. (Manapság a daganatos betegségek kezelésében fókuszba kerültek az úgynevezett targetált vagy célzott terápiák, amelyek csupán a daganatos sejteket veszik célba, míg a környező sejteket nem károsítják. Mint szakértőnk meséli, érdekesség, hogy a radio-jód adása tulajdonképpen az első ilyen célzott terápia volt, amelyet az 1940-es évektől alkalmaznak.) Ha van metasztázis (áttét), akkor is radio jód adása lehet a megoldás.

A differenciálatlan pajzsmirigyrák ellenben olyan gyorsan nő, hogy sajnos nem sok esély van a gyógyulásra.

Csapatmunka

Mind a tartósan kezeletlen alulműködés, mind a hasonlóképpen elhanyagolt túlműködés káros a szervezetre! Míg az előbbi többek között magas vérzsírokért és érszövődményekért lehet felelős, addig az utóbbi szívritmuszavarnak, pitvarfibrillációnak lehet oka. Ha rendellenességet észlelünk, forduljunk endokrinológushoz, aki segíthet újra megtalálni a kényes egyensúlyt. Mint annyi más betegség, a pajzsmirigy-zavarok kezelése is multidiszciplináris terület: a sebész, az izotópos szakember, a radiológus, a patológus, sőt, Basedow-kór esetében a szemész csaknem egyenrangú munkájának összehangolására van szükség, amelyet többnyire az endokrinológus fog össze. Ha tehát pajzsmirigy-problémánk van, kérjünk olyan centrumban segítséget, ahol lehetőleg minden szakterület képviseli magát!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek