Pacemakert növesztenek a szívben

Pacemakert növesztenek a szívben

Génterápiával készült, a szervezeten belül magától kialakuló "biológiai pacemakert" teszteltek sertéseken amerikai tudósok.

2014.07.21

A kutatók egy gén bejuttatásával a szív sejtjeit változtatták szívritmusszabályzókká - idézte a BBC hírportálja a Science Translational Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt. Az így kialakult saját pacemaker "hatékonyan gyógyította meg a betegséget" - mondták a Los Angeles-i Cedars-Sinai Szívklinika tudósai.

Pacemakert növesztenek a szívben

A szakemberek olyan sertésekbe juttatták a gént, amelyek igen lassú szívritmust okozó betegségben szenvedtek. A terápia hatására a szívizomsejtek milliárdjai közül néhány olyan speciális sejtté változott, amelyek a helyes szívritmust biztosították.
A borsszemnyi sejtsziget két héten át működött szívritmusszabályzóként, vagyis átvette a hagyományos pacemaker szerepét - közölte az amerikai kutatócsoport.

"Elsőként programoztunk át szívsejteket élő állat szervezetében, hogy meggyógyítsunk egy betegséget" - mondta Eduardo Marban, a kutatás vezetője.

A hagyományos pacemakerek elektromos készülékek, melyeket a mellkasba ültetnek, hogy a kóros szívritmust szabályozzák. A készülék rendszeres elektronikus jeleket bocsát ki, hogy a szív szabályosan verjen. Kutatók dolgoznak azon, hogy a jövőben biológiai szívritmusszabályzók vehessék át a műszerek helyét akár időlegesen, akár véglegesen.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek