Óvjuk szemünket!

A Látás Világnapját (World Sight Day) mindig október második csütörtökén tartják. A világnap célja, felhívni a figyelmet arra, hogy a vakság nagyrészben megelőzhető, illetve gyógyítható.

A cukorbetegség szemészeti szempontból is igen fontos betegség, hiszen a középkorú, munkaképes lakosság körében a diabétesz okozta szemkárosodás – úgynevezett retinopátia – a vakság leggyakoribb oka a fejlett országokban. A cukorbetegeknél a vakság kockázata tízszerese a velük azonos életkorú, de cukorbetegségben nem szenvedő személyekhez képest, ezért a kezelési protokoll minden cukorbeteg számára legalább évenkénti szemvizsgálatot ír elő.
A cukorbeteg a szemkárosodás súlyosbodásából többnyire szinte semmit sem érzékel, a probléma a betegek számára sokszor csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már súlyos, előrehaladott károsodások jelennek meg.

Óvjuk szemünket!

A glaukóma krónikus betegség

A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, ami a 40 év feletti lakosság mintegy 2 százalékát érinti és családon belül a hajlam öröklődik. A glaukóma krónikus betegség; kezelése élethosszig tarthat. Bár nem számít a vakság vezető okának, a kezelés hiányának és a betegek nemtörődömségének okán is, évtizedek óta nagymértékben okozója számos látásvesztésnek.
A kezelés célja a glaukóma minden típusában a szemnyomás csökkentése, vagy a magas szemnyomást kiváltó ok megszüntetése. A szemnyomást gyógyszerekkel (legtöbbször szemcseppel), lézeres, illetve sebészeti beavatkozással lehet csökkenteni. Az elmúlt időszakban megjelent egy olyan új műtéti eljárás, ami nem jár effektív beavatkozással (a szemgolyó „megsértésével”), a kívánt hatást egy speciális lézerrel és egy bonyolult lencserendszer segítségével érik el a szakorvosok. Ezáltal gyorsabb lesz a beavatkozás utáni gyógyulás, csökkenthető a szövődmények kialakulása, és talán az érintett betegek is szívesebben vetik alá magukat a műtétnek.

Szemünk egészségen megtartása


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  tanácsai:
- Megelőzés – Számtalan szembetegség megelőzhető megfelelő étkezéssel és egészséges életmóddal.
- Védelem – Az egészséges életmód számos szembetegség megelőzéséhez vezethet, de legalább ugyanennyire fontos a szem védelme és gondozása. Például ajánlott a védőszemüveg viselése, a kozmetikumok alapos lemosása, a képernyők előtt töltött idő rendszeresen szüneteltetése.
- Megőrzés –  Vegyünk részt rendszeresen átfogó szemvizsgálaton! Azonnali sürgősségi szemvizsgálatot igénylő tünetek lehetnek, ha a fény villogását, hirtelen elmosódást vagy látásvesztést, vörösséget, szemfájdalmat, vagy a fény körül színes karikák látását tapasztalja.

A cikk a Patika Tükörben jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek