Óvakodjunk a nátrium-glutamáttól!

Óvakodjunk a nátrium-glutamáttól!

A nátrium-glutamát egyre több név mögé "rejtőző" veszélyes élelmiszer-adalékanyag. Lássuk, miért ártalmas az egészségünkre, és hogyan védhetjük ki.

Természetes? Mesterséges?

A nátrium-glutamát (más néven E-621, avagy mononátrium-glutamát - MSG) a glutaminsav nátriummal alkotott sója. Ez az élelmiszeriparban egyik leggyakrabban alkalmazott adalékanyag, az általa keltett íznek külön nevet is adtak: umami (amely az édes,a  sós, a keserű és a savanyú mellett az ötödik alapíz).

Évezredekig természetes formájában használták az ázsiai konyhában, mígnem 1908-ban a japán Kikunae Ikeda izolálta a tengeri hínárban megtalálható glutamátot. Ikeda hamarosan nátrium-glutamátként kezdte forgalmazni az immár cseppet sem természetes ízfokozó - tiszta állapotában fehér, kristályos port alkotó - anyagot. Nem kellett sokat várni, és a nyugati élelmiszergyártók is meglátták benne a "jolly joker"-t, amely tökéletes az egyébként ízetlen ételek finomabbá tételére, ráadásul még olcsó is.

Óvakodjunk a nátrium-glutamáttól!

A nátrium-glutamátot ma már nagy mennyiségben, általában keményítőből, cukornádból, cukorrépából vagy melaszból, erjesztés útján állítják elő, évi körülbelül másfél millió tonnát használva fel belőle. Legnagyobb mennyiségben hústartalmú vagy" húsízű" élelmiszerekben fordul elő (pácolt húsok, felvágottak), de más ízek kiemelésére, erősítésére is alkalmazzák, így "találkozhatunk" vele leveskockákban, mártásokban, konzervekben, sós snack-ekben, fűszerkeverékekben - vagyis szinte minden feldolgozott, előrecsomagolt ételben...

A cikk folytatásában megtudhatják, hogy mérgező vagy veszélytelen anyag a nátrium-glutamát? A folytatáshoz kattintson ide

Forrás: ecolounge.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek