Otthon edzene? Betegen ne tegye!

Otthon edzene? Betegen ne tegye!

Ezekben a hetekben nem csak a koronavírus, de egy egyszerű nátha vagy influenza is ágynak dönthet minket. Ám miközben a legújabb kutatások is azt bizonyítják, hogy a rendszeres mozgással megelőzhetők az ilyen jellegű betegségek is, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az intenzív testmozgás akár még árthat is a betegeknek.

Tényleg véd a mozgás?

Az American College of Sports Medicine (ACSM) ajánlása szerint a hét legalább 5 napján végzett 30 perces, közepes intenzitású edzés hatékony védelmet jelent a felső légúti fertőzésekkel szemben. Ugyanakkor a túlzásba vitt, intenzív mozgás éppen az ellenkező hatást fejtheti ki: legyengíti az immunrendszert, ezáltal pedig szabad utat enged a vírusoknak, baktériumoknak. Az edzés megszállottjainak viszont jó hír, hogy a hét legtöbb napján végzett 30-60 perces edzés legalább 40 százalékkal képes csökkenteni a betegségben töltött napok számát – a megfázások szezonjában.

Ráadásul az otthon töltött hetek sem lehetnek akadályai a mozgásnak, hiszen az interneten számtalan online edzésprogram elérhető, akár még kardio jelleggel is, a rezisztenciaedzés számos formája pedig elvégezhető saját testsúllyal is.

Otthon edzene? Betegen ne tegye!

Sportorvosi tanácsok betegeknek

Azoknak az embereknek, akik már megbetegedtek, csakis óvatosan kell és lehet edzeniük, amíg meg nem gyógyulnak. Dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, sportorvos tanácsaival eldönthetjük, szabad-e edzenünk ilyen állapotban, otthon edzünk, vagy ágyban kell kivárni a felépülést.
- Ha csak megfáztunk, orrfolyással, torokfájással küszködünk, és a tüneteink könnyebbek, egy visszafogott edzés még megengedett lehet. Az intenzívebb edzés azonban csak a teljes tünetmentesség után néhány nappal kezdhető el.

- Tévhitnek bizonyult az a hiedelem, miszerint a betegséget a sportolás során fellépő intenzív verejtékezéssel ki lehet „izzadni”. Semmilyen adat nem támasztja alá ugyanis, hogy az erőteljes edzés képes segíteni a betegségek kúrálásában.

- Mindenképpen ágyban kell maradni, ha a betegség kiterjedtebb és súlyosabb tüneteket okoz. Vagyis meg se próbáljunk edzeni, ha légző rendszeri fertőzésünk van, ha lázzal, nyelési nehézségekkel, és erős fájdalmakkal küszködünk. Ilyenkor lehetőség szerint az egész napot pihenéssel kell tölteni.
- A visszatéréssel sem szabad kapkodni. Ha súlyosabb vírusfertőzésből, influenzából épültünk fel, a tünetek megszűnése után mindenképpen iktassunk be egy kéthetes pihenést, és utána is csak fokozatosan növeljük aterhelést.

Mindent egybevéve, enyhébb tüneteknél még jót is tehet a könnyebb mozgás, de fontos tudatosítanunk, hogy a komoly betegség csak úgy gyógyulhat meg, ha a pihenéssel megadjuk az esélyt a szervezetnek a felépülésre. Különösen igaz az a magas vérnyomásbetegekre, az egyéb szív- és érrendszeri betegekre, sőt tulajdonképpen bármilyen alapbetegség esetén – hangsúlyozza dr. Vernes Réka. - Érdekes megfigyelés ugyanakkor, hogy a hétköznapokban közepesen intenzív, rendszeres mozgást végző emberek könnyebben vészelik át a szezonális betegségeket.

Kapcsolódó írások