Öt munka, ami hosszútávon megöl

Öt munka, ami hosszútávon megöl

Azt gondolod, hogy biztonságban vagy a munkahelyeden? Lehet, hogy tévedsz, mert bizony vannak olyan melók, amik úgy betegítenek meg, hogy szinte észre sem veszed.

Vannak kifejezetten veszélyes állások: bányász, kaszkadőr stb... Ezt tudjuk. De vannak olyanok, amikről sosem állították, hogy ilyen súlyosan károsítják egészségünket, pedig azt teszik. Nézd meg, melyik öt munka teszi tönkre az egészségedet a leginkább.

Mezőgazdaság

Habár a mezőgazdaságban dolgozók jól teljesítenek, ha szívbetegségről, tüdőrákról van szó, de más betegségekben listavezetők. Ilyen a leukémia, limfóma, mióma, szarkóma, bőrrák.

Öt munka, ami hosszútávon megöl

Hogy miért? Mert rengeteg vegyszernek vannak kitéve nap mint nap, nem is beszélve az állatokban rejtőző vírusokról és a rengeted porról.

Építőmunka

Az építőmunkásokat az azbeszt öli meg szép lassan. Ennek az anyagnak az a tulajdonsága, hogy apró szemcséi lerakódnak a tüdőben ezzel előidézve az azbesztózis nevű betegséget, ami a tüdő elhegesedéséhez vezet. A másik azbeszt által okozott betegség a mesothelióma, ami egy rosszindulatú rákfajta. Ha valaha dolgozott építőmunkásként, akkor látogassa meg orvosát, és menjen el tüdőszűrésre!

Tűzoltóság

Biztos a trauma és a füst gyilkolja őket – gondolnánk. De nem! Hétszer nagyobb az esélye, hogy egy tűzoltó szívrohamban hal meg, mint a füst belélegzése következtében.

Pilóták

Izlandi kutatók úgy találták, hogy a pilótáknak 25-ször nagyobb az esélye rosszindulatú melanóma kifejlődésére, mint az átlagnak. Ez nem csak a sugárzásnak köszönhető, hanem az életmódjuknak is.  A pilóták hajlamosak sokat napozni, amikor épp nem repülnek, és mivel folyton időzónákat lépnek át, ezért sokszor felborul az életritmusuk.

Íróasztal melletti munka

Hiába ergonomikus a széked, és betartod az óránkénti 10 perces szüneteket, az ülőmunka egyáltalán nem veszélytelen. Az ülő munkát végzőknek 82 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy kardiovaszkuláris betegségben hunyjanak el, mint azok, akik hetente kevesebb, mint 4 órát töltenek íróasztal mellett üldögélve. A jó hír az, hogy a rendszeres testmozgás tudja ellensúlyozni a rossz hatásokat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek