Őssejtekkel az izomsorvadás ellen

Őssejtekkel az izomsorvadás ellen

A milánói őssejt-kutató Intézet munkatársai kutyákon végzett vizsgálatuk során megállapították, hogy bizonyos genetikailag öröklődő izomsorvadás kezelhető őssejtek beültetésével.

A Duchenne féle izomsorvadás (izomdisztrófia) olyan öröklődő betegség, mely igen gyakori gyermekkorban, és csak a fiúkat érinti. A betegekben egy gén mutációja miatt az izom egyik fontos fehérjéje, a disztrofin nem megfelelő mennyiségben termelődik, és az életkor előre haladtával az izmok fokozatosan gyengülnek és a betegek többsége kb. 20 éves korában meghal.

Dr. Giulio Cossu csoportjával olyan golden retrivereket vizsgált, melyek az emberi Duchenne-betegségben szenvedtek. Őssejteket tartalmazó mintát vettek egészséges és beteg állatokból, majd a beteg egyedeket három csoportba osztották. Az első csoport nem kapott kezelést, az ő állapotuk folyamatosan romlott. A második csoportba tartozó hat állat öt alkalommal kapott egészséges állatból származó őssejtet, immunrendszerüket gátló gyógyszerrel együtt, hogy kilökődési reakció ne történjen. A harmadik csoportba tartozó négy egyed öt alkalommal saját, de kissé módosított őssejtjeit kapta vissza, hogy több disztrofint termeljenek. Az eredmények változóak voltak, de az egészséges állatok őssejtjeivel kezelt csoport javult a legjobban. Ebből a csoportból két állat is képessé vált a járásra - egyik még a futásra is. A harmadik kutya hirtelen meghalt, a negyedik pedig járásképtelenné vált, amikor az immunrendszert gátló gyógyszerek adását abbahagyták. Az ötödik nem mutatott állapotváltozást, míg a hatodiknál kismértékű romlást tapasztaltak.

A következetések szerint az egészséges állatokból származó őssejtek kedvezőbb hatásúak, azonban az idegen őssejtek beültetésének is vannak hátulütői, ugyanis ha genetikailag nem teljesen azonos egyedből származik a beültetett őssejt, akkor a betegnek életen át tartó immunrendszert gátló kezelést kell kapnia.

Forrás: medipress.hu

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek