Orrdugulás kisokos

Orrdugulás kisokos

Orrdugulást többnyire a különböző típusú náthás megbetegedések okozzák. A nátha nem más, mint az orrnyálkahártya gyulladása, és mint ilyen, a leggyakoribb betegségek közé tartozik.

Évente legalább egyszer mindannyian megkapjuk a vírusos náthát, ez többnyire nyomtalanul gyógyul. Ugyanakkor a nátha bizonyos hosszan tartó formái hónapokig, vagy évekig is ronthatják az életminőséget, szövődményeket okozhatnak. A vírusos nátha leggyakoribb tünetei az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, rossz közérzet. Tavasztól őszig tartó időszakban az allergiás nátha sokunk életét megkeseríti, a tünetei között ebben az esetben is előkelő helyet foglal el az orrdugulás.

Orrdugulás kisokos

Mit okozhat?

A orrdugulás mindenekelőtt sok kellemetlenséget okoz: álmatlan éjszakákat, romlott életminőséget, elégtelen szaglást és ízlelést. Fentieknél azonban sokkal fontosabb, hogy orrdugulás következtében ösztönösen a szájon keresztül lélegzünk. A baktériumokkal teli levegő útja a szájon át felmelegítés nélkül egyenesen a tüdőbe vezet, fokozottan növelve a további fertőzés kialakulásának veszélyét. Ha pedig néhány nap alatt nem enyhül a náthánk és orrdugulásunk, az szövődményekkel is járhat. Ilyenek a középfül-, homlok-, vagy arcüreggyulladás, vagy a fülkürt-hurut. Az orrdugulás tehát minden esetben kezelésre szorul, a szabad orrlégzés, és a jó közérzet fontos a mielőbbi gyógyulás szempontjából!

 

Hogyan érdemes kezelni?

Ma már nem vitás, hogy az orrspray-k használata hatékony és sok előnye van:

- Orrspray-t bármilyen testhelyzetben alkalmazhatunk, szemben az orrcsepp fekvő helyzetben javasolt alkalmazásával

- Orrspray használattal a hatóanyag nagyobb nyálkahártya felületre jut el

- Orrspray használata során a hatóanyag egyenletesen jut a nyálkahártyára

- Orrspray használata közben az oldat ott marad, ahová fújtuk, nem folyik le a garatba

 

Fentieken túlmenően megkülönböztetjük a tartósítószeres és tartósítószer-mentes orrspray-ket. A közhiedelemmel ellentétben a tartósítószeres készítmények nem az orrspray oldatot tartósítják. Funkciójuk, hogy a fertőzött orrváladékkal érintkező adagoló ne fertőzze meg a flakon tartalmát, mert az a következő használatkor visszafertőzheti az orrüreget. Ez a probléma csak speciális adagolófejek használatával kerülhető el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek