Óriási szúnyoginvázió közeleg!

Óriási szúnyoginvázió közeleg!

Az árvizet követő rendkívüli melegben sürgető a vérszívók elleni védekezés fokozása, ugyanis a korábban elöntött területeken óriási szúnyoginvázió várható, és a nyomukban megjelennek a kullancsok is - mondta a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kapiller Zoltán közölte, szervezetük az élősködők eltávolítására szolgáló kullancskanalakat, illetve Lyme-kór-teszteket juttatott el a Budapesti Tűzoltó Szövetségen keresztül az árvízi védekezésben részt vevő tűzoltóknak.

A közhasznú egyesület állatorvosként tevékenykedő elnökének tájékoztatása szerint Magyarországon 49 szúnyogfaj él, közülük hat okozhat megbetegedéseket; a legveszélyesebbek a bőrférgesség és a szívférgesség, emellett bőrgyulladásokat és allergiás tüneteket is előidézhetnek.

Mindkét fertőzés úgy alakul ki, hogy a szúnyog lárvát juttat a szervezetbe, az a puha bőrfelületekbe, illetve a szívbe fészkeli be magát, és ott hónapok alatt féreggé fejlődik. Ezeket pedig csak sebészi úton lehet eltávolítani. A szívféreg az ember esetében nem a szívet, hanem a tüdőt veszi célba - mondta. Magyaroraszágon amúgy csak egy tucat ilyen esettel találkoztak kutyákat és embereket is beleértve. Viszont ezeknél a fertőzéseknél mindenképp a megelőzésre kell koncentrálni, mert ha már kész a baj, akkor nincs rá gyógyszer.

Fontos a minél nagyobb területet érintő szúnyogirtás, ugyanis egy szúnyog egy nap alatt 10-12 embert is megfertőzhet - fűzte hozzá. Egyelőre nincs nagy vész, de ha nem veszük komolyan a problémát, akkor 2015 a vérszívók éve lesz - hangoztatta Kapiller.

Óriási szúnyoginvázió közeleg!

A kullancsokról elmondta, hogy 30-40 százalékuk fertőző, és ezek 95 százaléka a Lyme-kórt hordozza. Ez idegrendszeri bénulást, bőr- és ízületi gyulladást okozhat, ha nem szakszerűen távolítják el a kullancsot a szervezetből, illetve nem végezik el a Lyme-kór fertőzést kimutató kullancstesztet - mondta Kapiller Zoltán.

Kelemen Zsolt, a Budapesti Tűzoltó Egyesület elnöke elmondta, hogy az árvízi védekezés, illetve a helyreállítás során gondot okozott a tűzoltóknak a vérszívók jelenléte. Ajánlatos lenne, ha a jövőben a tűzoltók felszerelése tartalmazna kullancskanalat és a kullancstesztet is - tette hozzá.

A római-part még mindig le van zárva, csak engedéllyel lehet bejutni a lezárt területekra, ahol még sokszor az úton is áll a víz, és mindent vastag sár és iszapréteg takar. És bár a nappali hőségben rendezték meg a sajtótájékoztatót, azért így is elég sok szúnyog zümmögött a szobában.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek