Öregszeműség – fiataloknak is lehet!

Öregszeműség – fiataloknak is lehet!

Az évek múlásával a szervezetünk öregedik, és ebből a folyamatból a szemünk sem marad ki. Ennek a legnyilvánvalóbb tünete, hogy a szemlencse nem képes jól fókuszálni, így az ember nem lát elég élesen közelre.

Apró vagy messze van?

Idősebb korra a szemlencse rugalmassága csökken, tehát a szem alkalmazkodóképessége gyengül. Sajnos öregszeműség esetén egyáltalán nem a hagyományos értelemben vett öregkorra kell gondolnunk, hisz egyénenként ugyan változik a bekövetkezés ideje, de gyakran már fiatalon, 40-45 éves korban jelentkezhetnek a tünetek. Az életkor előrehaladtával egyre romlik a helyzet: 5-10 évente romlik egy dioptriát, nagyjából 60 éves korra elvesztve a szemlencse teljes alkalmazkodóképességét.

Öregszeműség – fiataloknak is lehet!

Az öregszeműség kezdetekor azt vesszük észre, hogy a normális olvasási távolságról - 25-30 centiméterről – az apróbb tárgyakra, kisebb, de akár normál méretű betűkre, kijelzőkön, mobiltelefonon megjelenő ábrákat, betűket egyszerűen nem látjuk elég tisztán! Egy darabig még kezelhető a helyzet azzal, hogy távolabb helyezzük a papírt, a kijelzőt, a tárgyat. Azonban elég hamar eljön az az állapot, amelyet viccesen csak úgy szoktunk jellemezni, hogy „nem a szemem rossz, hanem a kezem rövid”. Tehát először ösztönösen távolabb helyezzük azt, amire fókuszálni kell, ám a szemlencse rugalmasságának a további csökkenésével ez már nem lesz praktikus, mert a távolság miatt túl kicsi lesz például az elolvasandó betűk mérete, és így rendkívül megerőltető lesz a szemnek a közeli fókuszálás. Ez különösen akkor zavaró, amikor tartósan kellene közelre nézni, például munka vagy olvasás esetén. A szem tartós megerőltetése kimerítő és fárasztó, akár fejfájást is okozhat.

Kiket érint?

Rossz hír, hogy ezzel az állapottal előbb vagy utóbb mindenki találkozik, megelőzni nem lehet,
kialakulása természetes. Az idő múlásával és az öregszeműség előrehaladásával annyira távolabb kell vinni a szemünktől a szöveget, képet, hogy az nem praktikus, és mobiltelefon, videokamera vagy számítógép kijelzőjével már nehezen lehet ezt megtenni.

Megelőzhető?

Nem. A szemlencse rostjai idővel elveszítik rugalmasságukat, ezt befolyásolni nem tudjuk, csak a látás korrekciójára van lehetőségünk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek