Online társkeresés: gyakori a füllentés

Online társkeresés: gyakori a füllentés

Úgy tűnik, az internetes társkereső oldalak hirdetői csalnak egy kicsit, mikor magasságukról, súlyukról vagy korukról vallanak. A furcsa jelenségre a Cornell Egyetem kutatócsoportja derített fényt.

A szakemberek kutatásuk során 80, New Yorkban élő, internetes társkereső oldalon hirdető férfit és nőt vizsgáltak. Többségüknél, 81 százalékuknál azt találták, hogy füllentettek az internetes adatlapjukon szereplő magasság, súly és/vagy kor adataiknál.

A társkeresők bevallása szerint a hazugságok nem voltak óriásiak, de nem is neveznék őket ártatlan hibáknak. Általában jobb színben akarták feltüntetni magukat, de azért nem hihetetlenül jónak. Ahogy Hancock csapata mondja: "A résztvevők azon két lehetőség között egyensúlyoztak, hogy minél szimpatikusabbnak tüntessék fel magukat, de még őszintének higgyék őket."

A társkeresők között heteroszexuális nők és férfiak egyenlő számban képviseltették magukat. A vizsgálat alanyai az alábbiak közül legalább az egyik népszerű internetes oldalon megjelentették adataikat: Match. com, Yahoo Personals, American Singles és Webdate. A kutatók először azt kérték a résztvevőktől, mondják meg, milyen pontosan adták meg adataikat. Ezután megmérték a randevúzni vágyók tényleges súlyát és magasságát, majd az alanyok jogosítványán megnézték az alanyok korát. Úgy találták, hogy legtöbbször a súlyon csaltak a résztvevők, ezután következett a magasság és a kor.

A szakemberek a következő érdekes megfigyeléseket végezték:

  • Közel 60 százalékánál több mint 5 font (kb.2, 27 kilogramm) eltéréssel adta meg súlyát
  • 48 százalékuknál több mint 1,3 centiméter eltéréssel adta meg magasságát
  • 19 százalék eltérő életkort adott meg jogosítványához képest

A profiljukban leírtakhoz képest a randevúzók között előfordult a hirdetéséhez képest 9 kilóval könnyebb és 16 kilogrammal nehezebb hirdető. Akadt, aki 4,45 centiméterrel alacsonyabb illetve 7,62 centiméterrel magasabbnak állította be magát. Az életkorban volt, aki kilenc évet letagadott, de olyan is akadt, aki három évvel öregítette magát.

A nők hajlamosak voltak alábecsülni súlyukat, a férfiak pedig igyekeztek felértékelni magasságukat. A társkeresők majd minden esetben tudták, hogy nem mondanak igazat, derül ki az eredményeket ismertető tanulmányból.

A résztevők profilban megadott adatai rendszerint nem nagyon tértek el a valóságtól. Ez valószínűleg azért van, mert a randevúzók tudják, hogy előbb utóbb szemtől-szembe is találkozniuk kell valakivel, aki látta a profiljukat. "A változtatások közül néhányat egy-két személyes találkozó alkalmával nem is lehet észrevenni" - írják a kutatók.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek