Online kezelések

Az interneten végzett kognitív viselkedésterápia éppolyan hatékony a pánikbetegség és a depresszió kezelésében, mint a hagyományos, csoportos változat - állítják a svédországi Karolinska Intézet kutatói. "Emellett az internetes terápia sokkal költséghatékonyabb is" - mondta el Jan Bergström, a Pszichiátriai Kutatóintézet doktorandusza. "Az eredmények hatására bevezetésre kerülhet az internetes kezelés a mindennapi gyakorlatba és ezáltal a terápiás irányelvek is átalakulhatnak."

Becslések szerint a depresszió a lakosság 15, a pánikbetegség pedig 4 százalékát érinti életük során. A depresszió lehangoltsággal, örömtelenséggel, bűntudattal, letargiával, koncentrációs zavarokkal, álmatlansággal járhat, míg a pánikbetegség során pánikrohamok lépnek fel, amelyek távoltarthatják a pácienst egyes helyektől vagy helyzetektől. A pánikroham jellegzetesen szívdobogásérzéssel, remegéssel, hányingerrel és félelemérzéssel jár.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a kognitív viselkedésterápia mindkét betegség kezelésében igen hatékony, azonban kevés pszichológusnak van képesítése erre, így a kezelés nem mindenki számára elérhető. Ezért fejlesztették az internetes kognitív viselkedésterápiát, amely során a páciens egy netes önsegítő programban vesz részt és e-mail segítségével kommunikál terapeutájával.

A módszer kipróbálásában 104 pánikbeteg vett részt, akik internetes és hagyományos kognitív viselkedésterápián vettek részt. Kiderült, hogy mindkét kezelési mód ugyanolyan hatékony volt hosszútávon is, depresszió esetén az internetes kezelést azonban korán kell megkezdeni. Súlyos depresszió és gyakori depressziós epizódok esetén az új terápiás módszer hatékonysága azonban elmaradt a hagyományosétól.

Az eredmények hatására Stockholm egyik pszichiátriai intézetében már a rutinellátás keretében is elérhető az internetes alapú terápia, ezzel valószínűleg világelsők.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek