Omega-3 zsírsavak serkentik az agyműködést?

Omega-3 zsírsavak serkentik az agyműködést?

A Pittsburgh-i Egyetemen végzett kutatások szerint a dióban, valamint a lazachoz és a szardíniához hasonló zsíros halakban megtalálható omega-3 zsírsavak fokozhatják a hangulatért felelős agyterületek működését.

A tanulmányt végző Sarah Conklin ötvenöt egészséges felnőttet vizsgált meg, akik különböző napokon vettek részt egy-egy felmérésben, ahol feljegyezték, mit ettek előző nap. A résztvevők agyáról MRI (mágneses rezonanciás képalkotás) felvételeket készítettek. Azok rendelkeztek a legtöbb szürkeállománnyal, akiknél a legmagasabb volt az omega-3 zsírsav-bevitele.

Messzemenő következtetéseket azonban ezekből az eredményekből még nem lehet levonni, mivel nem bizonyítják, hogy az omega-3 zsírsav építi fel a szürkeállományt. Lehet, hogy csak arról van szó, hogy a legtöbb szürkeállománnyal bíró résztvevő előnyben részesítette az omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket.

Ha viszont az omega-3 zsírsavak tényleg sekentik a szürkeállomány növekedését, az magyarázattal szolgálhat arra a korábbi megfigyelésre, hogy az omega-3 zsírsavak hatással vannak a hangulat szabályozására is. Conklin az Amerikai Pszichoszomatikus Társaság hatvanötödik alkalommal, Budapesten megrendezett éves tudományos konferenciáján tárta a nyilvánosság elé kutatásának eredményeit.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek