Olyan feszült vagyok...

Olyan feszült vagyok...

Az, hogy kinek, mit jelent a stressz, az - lényegében - nézőpont kérdése. Ami az egyikünknek túl nagy megterhelést jelent, testileg és lelkileg is nehéz helyzetbe hoz, azt a másikunk jól viseli. Nézzünk egy egyszerű példát.

A hullámvasutat egyesek nagyszerű kalandként élik meg, kipirult arccal élvezik, míg másokban megfagy a vér, pánikba esnek. Úgy tűnik, a stressz szempontjából az a döntő kérdés, hogy az egyes ember hogyan értékel bizonyos helyzeteket: úgy ítéli-e meg, hogy az adott helyzet erején felüli megterhelést ró rá, vagy éppen ellenkezőleg: kihívást jelent-e.

Tippek a feszültségoldásra

Egy kevéske stressz megfűszerezi az életünket, de a túl sok feszültség kibillent az egyensúlyunkból.

A kellemetlen dolgokra és a fenyegető veszélyekre szervezetünk automatikusan teljes mozgósítással reagál, ami - evolúciós-biológiai okokból - harcra, vagy menekülésre készít elő bennünket: a pulzus felgyorsul, a vérnyomás hirtelen felugrik, a pupillák kitágulnak, az izmok megfeszülnek. A szervezet nagy mennyiségű stressz-hormont termel, hogy a másodpercek törtrésze alatt többletenergiát szolgáltasson.

Olyan feszült vagyok...

Amennyiben ezt az energiát nem pozitív módon használjuk fel, akkor a stresszre adott reakciók károsan hathatnak a testre és a lélekre - különösen akkor, ha a mindennapjainkban tartósan riadókészültségben vagyunk (krónikus stressz). A stresszhormon permanens aktivitása több betegség kialakulását segíti: a magas vérnyomás, az arterioszklerózis, a túlsúlyosság, az anyagcsere-problémák írhatók az adrenalin és a noradrenalin számlájára.

Mit tegyünk, ha gyors segítségre, azonnali feszültségoldásra van szükség?

  • Figyelemelterelés

Próbálja meg figyelmét tudatosan valamilyen új dologra irányítani. Például nyissa ki az ablakot és koncentráljon a szemben álló fára - nézze meg alaposan, hallgassa levelek zizegését, figyelje az ágak játékát.

De az is segíthet a feszültség feloldásában, ha az irodában van egy fénykép, egy kő, ami egy kellemes nyaralásra emlékezteti.

  • Egy kis szünet

Szakítsa félbe azt, amit éppen csinál. Ideális, ha ezt mozgással is összeköti -másoljon pár iratot, öntözze meg a virágokat. Meglátja, gyorsabban megnyugszik

  • Vidítsa fel magát

Nehéz helyzetben legyen a saját maga tanácsadója. Biztassa magát, öntsön bátorságot önmagába. Segítenek a következő mondatok: "Mindenki követ el hibát. Tanulni fogok belőle.", vagy "Meg tudom csinálni, legutóbb már egész jól sikerült".

  • Változtasson a testhelyzetén

Régóta ül a számítógép előtt és még rengeteg a munkája? Változtassa meg ülő helyzetét: dőljön hátra, nyújtsa ki a térdét és közben végezzen lassú ki- és belégzést. Ez ellazítja az izmokat, a test több oxigénhez jut, és megszünteti a kellemetlen helyzetet.

Szerencsére azok a körülmények, amelyek közt a megterhelés, s így a stressz létrejön megváltoztathatók. Tanulja meg kezelni a feszültséget.

  • Jelöljön ki prioritásokat

Mi a legfontosabb az életében? A karrier? A család? Tisztázza pontosan önmagában, hogy mit szeretne elérni. Ez segít a feladatok csoportosításában.

  • Szervezze meg a munkát

Az energiatakarékos munka alapszabálya, hogy több dolgot egyszerre nem szabad csinálni: a legfontosabbat kell először elvégezni. Készítsen napi és heti tervet, egyéni munkatempóját is figyelembe véve.

  • Egyedül nem megy

Nem kell mindent egyedül csinálnia. Gondolja át, hogy a munkahelyén, vagy otthon ki tudna önnek segíteni.

  • Rend a lelke...

A rend egyszerűbbé teszi az életet - a konyhában és az irodában is. Tartson rendet, meglátja, mindent könnyebben átlát és megtalál.

Ahhoz, hogy a mindennapi stresszt el tudjuk kerülni, vagy legalábbis minimálisra tudjuk csökkenteni, a magatartásunkat, a gondolatainkat és az érzéseinket is át kell formálnunk.

Stop a nassolásnak

Aki a stresszt édességgel, nassolással próbálja leküzdeni, az bizony még inkább hajlamosabbá teszi magát a stresszre. A bonbon hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami azután gyorsan visszaesik, és ez hangulatváltozást okoz. Kedélybetegség alakul ki, ha a szervezet hiányt szenved B-vitaminban és ásványi anyagokban (például magnézium). Aki a vércukorszintjét állandó szinten akarja tartani és megfelelő mennyiségű életfontosságú anyagot szeretne a szervezetébe juttatni, annak az a legideálisabb, ha teljes kiőrlésű termékeket, zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt.

Forrás: Apotheken Umschau