Október 5-én vár mindenkit a Plazmaadók Éjszakája

Október 5-én vár mindenkit a Plazmaadók Éjszakája

Ebben az évben október 2-ától 6-áig tartják a Nemzetközi Plazmaadó Hetet, amelynek célja, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét a plazmagyűjtés jelentőségére és megfelelő elismertséget vívjon ki a mások életét megmentő és jobbá tevő plazmadonorok számára. A BioLife 10 plazmaközpontjában ezen a héten rendezik meg a Plazmaadók Éjszakáját.

A vérplazma, amely a vér 55%-át teszi ki, tápanyagokat, hormonokat, ásványi anyagokat és több mint 120 különböző fehérjét tartalmaz. A plazmafehérjékből olyan gyógyszerek készülnek, amelyek sok betegnek az egyetlen megoldást jelentik a teljes életre, vagy akár a túlélésre.

A vérplazmából készült gyógyszereket többek között hemofília, primer immunhiány és hepatitis B folyamatos kezelésében alkalmaznak, és ugyancsak plazma szükséges a műtétek során használt fibrinragasztó előállításához is. Balesetek, műtétek okán bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy plazmaalapú készítményre van szüksége. Életek múlhatnak azon, hogy megfelelő mennyiségben állnak-e rendelkezésre a plazmaalapú gyógyszerek, így tehát létfontosságú a vérplazma folyamatos biztosítása az egészségügy számára.

Az értékes plazmafehérjék közül sok nem állítható elő mesterségesen, így azok kizárólagos forrását az önkéntes donorok jelentik. Mivel a plazma alapú terápiákra egyre nagyobb az igény világszerte, folyamatosan nő az egészségügy által felhasznált plazma mennyisége, és ezzel az önkéntes plazmaadás fontossága is. A Nemzetközi Plazmaadó Hét erre kívánja évről évre felhívni a figyelmet.

Október 5-én vár mindenkit a Plazmaadók Éjszakája

A Magyarországon nyolc városban tíz korszerű plazmagyűjtő központot üzemeltető BioLife Plazma Hungary Kft. a nevezetes hét alkalmából szervezi meg első alkalommal, október 5-én, a Plazmaadók Éjszakáját, amely több szempontból is különleges esemény lesz a plazmadonorok és a plazmaadás iránt érdeklődők számára. Ezen a napon a BioLife központjai meghosszabbított, estébe nyúló nyitva tartással várják az érdeklődőket, akik előadásokon és csoportos helyszínbejárásokon ismerhetik meg a plazmaadás hátterét és azt, hogy mire használja fel a gyógyászat az emberi plazmát. A látogatók mindemellett betekintést nyerhetnek a donorok biztonságát szolgáló intézkedésekbe is.

„A plazmaadók egészsége elsőrendű szempont, amely a plazmaadás minden szakaszában érvényre jut” - mondta Dr. Nyerges Judit, a BioLife Plazma Hungary Kft. ügyvezetője „Csak 18 év feletti és legalább legalább 50 kg súlyú ember adhat plazmát, de a plazmaközpontok minden érdeklődőt felvilágosítanak a további feltételekről. Ugyancsak a donorok biztonságát szolgálja a plazmaadás maximált gyakorisága: egy donor évi maximum 45 alkalommal adhat plazmát. A plazmaadással elveszített anyagokat 72 órán belül újratermeli az egészséges emberi szervezet.”

„Szeretnénk közérthetően és érdekesen tálalva minél több hasznos információt átadni a plazmaadással kapcsolatos tévhitek eloszlatására, és arról, hogy hogyan jut el a plazma a donortól a plazmaalapú készítményre szoruló személyekhez. Ezért is döntöttünk egy ilyen esemény megszervezése mellett - első ízben az idei Plazmaadó Héten. Várunk szeretettel minden érdeklődőt a tíz plazmaközpontunkban, hogy az ott kialakított állomásokon bepillantsanak a kulisszák mögé”- tette hozzá Nyerges Judit.


A BioLife Plazma Hungary anyavállalata, a Takeda a vérplazmát életmentő terápiás készítményekké dolgozza fel, és teszi elérhetővé magyar betegek számára is.

A Plazmaadók éjszakájának részleteiről a https://teddmegmost.hu/hir/plazmaadok-ejszakaja?fbclid=IwAR0rjdGNb-xSdvuyvVL3kwdXQqjKqUi9_-3DwdzkeuOYxLNgxkNZ0wYiAAw linken, a plazmaadás lehetőségeiről és tudnivalóiról a leendő donorok a BioLife plazmaközpontokban és a BioLife weboldalán találnak további információt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek