Okosóra készül a cukorbetegeknek

Okosóra készül a cukorbetegeknek

A Google olyan okosórát szabadalmaztat, amely képes apró vérmintát venni tű használata nélkül. Ez megkönnyítheti a cukorbetegek életét, akik könnyebben tudják majd ellenőrizni a vércukorszintjüket a nap folyamán.

Jelenleg a cukorbetegeknek naponta többször is meg kell szúrni az ujjbegyüket és a vércseppet vércukormérő készülékkel elemezni, hogy biztosak legyenek abban, rendben van az inzulinszintjük.

Az eddigi információk alapján azonban a Google új okosóraszerű készüléke képes lesz felváltani ezt az eljárást valami kevésbé kellemetlen és jobban automatizált folyamattal.

Mivel a találmány szabadalmaztatási eljárása még nem ért véget, ezért a Google meglehetősen szűkszavúan nyilatkozik arról, hogyan működik az eszköz, mire lehet majd használni és mikor lehet megkezdeni a gyártását. Egyelőre annyit tudni, hogy az eszköz először hirtelen gázlöketet küld egy mikrorészecskét tartalmazó hengerbe, amely megszúrja a bőrt, így apró vércsepp serken ki. Ezt a cseppet azután felszippantja egy negatív nyomású henger, ahol ki lehet elemezni. „Egy ilyen alkalmazást kis mennyiségű vér kivételére lehet alkalmazni, például egy glükózteszt céljára” – írja a Google a kérelemben.

Okosóra készül a cukorbetegeknek

Bár a szabadalom nem említi közvetlenül a cukorbetegeket, nem kell technikai szakértőnek lenni, hogy a sorok között olvasva kiderítsük, ők lehetnek a speciális célközönség.

Mivel a szabadalom csupán egy ötletet védet le, így ez nem jelenti azt, hogy ez hamarosan megvalósul, ha egyáltalán megvalósul. Sokan azonban bíznak az eszköz mielőbbi megvalósításában és piacra dobásában, mert sok ember életét könnyíthetné meg a gyorsabb és fájdalommentes vércukorszint-ellenőrzés.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek