Okos zokni és társai

Okos zokni és társai

Ma már számos olyan egészségügyi alkalmazás létezik, amelyik különböző testen viselhető eszközhöz kapcsolódik. A lépésszámlálók, okosórák, okoskarkötők, okosvillák mellett azonban olyan eszközök is léteznek, amelyek a különböző betegségekhez kapcsolódó tünetek monitorozására szolgálnak, adott esetben diagnózis felállítására is képesek.

Okos zokni és társai

Okosvilla

A legtöbben jóval gyorsabban esznek a kelleténél, pedig a lassabb étkezés nem csak az ízek élvezetét segíti, hanem egészségesebb is. Kutatások szerint aki gyorsabban eszik, az többet is eszik, hamarabb lesznek emésztési problémái és a reflux kialakulására is nagyobb esélye van – megéri tehát egy kicsit visszavenni a sebességből. Erre kínál megoldást a HAPIfork okosvilla, mely három dolgot mér: milyen hosszan tartott az étkezés, percenként hány falatot vettünk a szánkba, valamint azt, hogy mennyi idő telt el az egyes falatok között. Az eszköz ezek alapján figyeli étkezésünket, és ha úgy ítéli meg, hogy a folyamat túl gyorsan zajlik, jelzőfényekkel és finom rezgéssel is tudtunkra adja ezt. A HAPIfork okosvillához kapcsolódó alkalmazás Android készülékekre és iPhone-ra is letölthető, ráadásul játékos kihívásokkal is próbálja motiválnia villa használóját, hogy lassabban étkezzen. Az étkezés sebességének csökkentését segítő okosvilla mellett már olyan is létezik, amely apró áramütésekkel stimulálja a nyelvünket, hogy ezáltal sós ízhatást érjen el. A japán kutatók által fejlesztett eszköz a túlzásba vitt sófogyasztás csökkentésében segít majd.

 

Okoszokni

Számos okoszokniról hallhatunk mostanában, de itt nem arról lesz szó, amelyik a futást segít tökéletesíteni, vagy amelyik figyeli, hogy mikor alszunk el a TV előtt – és ha ez megtörténik, megállítja a filmet –, hanem arról az okostelefonos alkalmazással összekötött zokniról, amely izraeli fejlesztői szerint segíthet a cukorbetegeknek elkerülni a lábamputációt. Az úgynevezett diabéteszes neuropátia – a cukorbetegség kiváltotta idegkárosodás – következményeként keletkező lábfekélyeket rendszerint csak előrehaladottabb állapotukban észlelik, annak ellenére, hogy a cukorbetegeknek általában rendszeres ellenőrzéseken kell átesniük a fokozott nyomásnak kitett területek és a fekélyesedés monitorozására. A több tucat nyomásérzékelővel ellátott okoszokni azonban észleli a lábfekélyek kialakulásához vezető első jeleket, az anatómiai deformációkat, vérkeringési problémákat, a kényelmetlen cipők vagy a helytelen testtartás miatt a nyomásviszonyokban kialakuló változásokat, majd az adatokat egyenesen a beteg okostelefonjára küldi, értesíti a beteget a kockázatról. A csapat úgy hiszi, a mosógépben mosható zoknival egy olyan eszközt adnak a betegek kezébe, amely segítségével elkerülhető az amputációk nagy része, így pedig jelentősen csökkenthetőek az egészségügyi költségek is. A lábfekélyek, a lábamputációk egyik vezető okai, világszerte mintegy 130 millió embert sújtanak.

 

EpDetect – alkalmazás epilepsziás betegek számára

Az okostelefonok használata közben a készülékek szenzorai által – GPS, mozgásérzékelő, gyorsulásérzékelő, stb. – rengeteg olyan adat keletkezik, melyek bizonyos alkalmazások segítségével egészségügyi célokra is használhatók. Ilyen alkalmazás például az EpDetect, amely – az okostelefon gyorsulásérzékelője által mért adatokra építve – az epilepsziás rohamok detektálásában, kimutatásában segít. Az EpDetect esetében az okostelefon a testen viselhető eszköz szerepét tölti be: az alkalmazás monitorozza az epilepsziás beteg mozgását, és amennyiben rohamot észlel, a pontos GPS koordináta megadásával sms-ben riasztja az előre megadott címzetteket (hozzátartozó, orvos) . Egyelőre Android és Windows Phone készülékeken érhető el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek