Nyáron másképp látjuk a színeket

Nyáron másképp látjuk a színeket

A legelterjedtebb felfogás szerint az emberi látás négy tiszta alapszínt tud megkülönböztetni: a kéket, a zöldet, a pirosat és a sárgát. Ezek közül a tiszta sárga azért különösen érdekes a kutatók számára, mert az egyes emberek látószervbeli különbségei ellenére erről a színről viszonylag nagy az egyetértés, sokan azonosítják ugyanazt a színt tiszta sárgaként. A Yorki Egyetem kutatói éppen azt akarták megvizsgálni, mitől olyan stabil ennek a színnek az érzékelése, illetve milyen tényezők befolyásolják ezt.

Mint kiderült, az évszakok között a látásunk alkalmazkodik a természet változásaihoz. Amikor nyáron sokkal több a fákon a levél, a látórendszerünknek valamit kezdenie kell azzal, hogy több zöld színnek vagyunk kitéve, mint máskor. A szemünk azzal kompenzálja a helyzetet, hogy a természethez igazodva megváltoztatja, milyen árnyalatot látunk "sárgának".

Olyan ez, mint amikor a színegyensúlyt állítjuk a tévén – magyarázta a kutatást vezető Lauren Welbourne.

Nyáron másképp látjuk a színeket

A kutatók 67 alanyt teszteltek januárban és júniusban. Beültették őket egy sötétített szobába, és miután hozzászokott a szemük a fényviszonyokhoz, megkérték őket, hogy egy kolorimétert állítgatva keressék meg azt az árnyalatot, amelyiket tiszta sárgának látnak, vagyis amelyikbe szerintük se zöld, se piros nem keveredik. A tesztalanyok januárban több zöldet adtak a sárgához, mint júniusban, amikor ugyanazt az általuk érzékelt színt állították be.

Ez az első alkalom, amikor kimutták, hogy a környezet természetes változásai hatással van a színérzékelésüknre – mondta Welbourne, aki szerint ez az eredmény ugyan közvetlenül nem járul hozzá egyetlen rendellenesség gyógyításához sem, a látásunk működésének pontosabb megértése ugyanakkor hozzájárulhat a hatékonyabb kezelések kidolgozásához is.

A tanulmány a Current Biology című folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek