November, a férfiak hónapja – Itt a MOVEMBER mozgalom

November, a férfiak hónapja – Itt a MOVEMBER mozgalom

Ahogy a nőknél a mell vagy a méhnyakrák megelőzhető szűrésekkel, illetve időben felfedezve, az esetek döntő többségében gyógyítható, úgy érdemes imamalomként hajtogatni, hogy a férfiak betegsége, a prosztata rosszindulatú betegsége is megelőzhető és gyógyítható!

Amíg a nők másfélszer többször mennek orvoshoz, mint férfi társaik, addig egy férfi sok esetben csak akkor megy, ha valamelyik családtagja – leginkább a párja „elküldi”, vagy már komoly indoka van arra, hogy orvoshoz forduljon. Ugyanakkor Magyarországon, a prosztata rosszindulatú elváltozása, a második leggyakoribb halálok az ötven éven felüli férfiak körében. Statisztikai adatok szerint évente ezerötszázan halnak meg és hatezer új beteget regisztrálnak. Pedig ez a betegség, időben felfedezve SZÁZ SZÁZALÉKOSAN gyógyítható!

Nincs mese, itt az ideje, hogy a férfiak is beírják a naptárukba az évi egy alkalmas urológiai szűrővizsgálatot. A szakorvosok szerint ugyanis ez az egyetlen módja annak, hogy időben észrevegyük, ha valami nincs rendben. A prosztata elváltozásai nem minden esetben okoznak panaszt.

- Amikor azonban ez gesztenye nagyságú szerv már panaszokat okoz – vizelési panasz illet esetleg valamilyen fájdalom -, lehet, hogy el vagyunk késve – mondja határozottan Dr. Almási Mária, a Róbert Rendelőintézet urológusa. A prosztata rosszindulatú betegsége, sokáig nem fáj, nem okoz semmilyen tünetet. Ezért fontos, hogy a férfiak 45-50 éves kor felett minden évben legalább egyszer akkor is ellátogassanak az urológushoz, ha nincs semmilyen panaszuk – teszi hozzá a doktornő. - Amikor ugyanis megjelennek a panaszok, vizelési gondok, alhasi vagy csontfájdalmak, a gyógyulás esélye sokkal kisebb lehet.

A prosztata vizsgálat 3 része

Azt érdemes tudni, hogy már egy vérvétel után, a vérmintából lehet következtetni arra, van-e valamilyen gond a prosztatával. Ez mindenképpen előny. Ha megemelkedett az úgynevezett PSA (prosztata specifikus antigén) értéke, az több elváltozás lehetőségét mutathatja. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyből rosszindulatú is lenne. Lehet gyulladás vagy megnagyobbodás. Azonban fontos, hogy a PSA érték jelzi, a jelenségre akkor is oda kell figyelni, ha nem okoz panaszt a betegnek.

November, a férfiak hónapja – Itt a MOVEMBER mozgalom

- Ahhoz, hogy megtudjuk, vajon kezdődik-e valamilyen betegség a prosztatában, elengedhetetlen a célzott vérvétel – hangsúlyozza Dr. Almási Mária. – Kóros PSA érték esetén, amennyiben nem egyértelmű, hogy rákos elváltozásról van szó, a vérvételt három hónap múlva meg kell ismételni, hogy a PSA érték dinamikáját nézve közelebb jussunk a valós diagnózishoz. Ezt követi a fájdalommentes ultrahang vizsgálat, amelyen jól látszik a prosztata mérete, szerkezete. Ha ez a szerkezet homogén, nincsenek benne világosabb foltok és a PSA is normális szintet mutat, akkor nagy valószínűséggel, a prosztatával nincs komolyabb gond. Azonban, ha az ultrahang inhomogenitást mutat, mindig gondolni kell arra, hogy vagy krónikus gyulladás, vagy rosszindulatú elváltozás állhat a háttérben.

E két vizsgálat mellé elengedhetetlenül fontos a harmadik az úgynevezett tapintásos vizsgálat, amely mindössze pár másodperces és NEM fájdalmas. Azt gyanítjuk, ez az a vizsgálat, ami leginkább visszafogja a férfiakat abban, hogy elmenjenek a prosztata szűrésre. Jóllehet ez a tapintásos vizsgálat és a vérvétel eredménye együtt már megközelítő pontossággal jelzi, ha gond van. A manuális vizsgálat ugyanis akkor fáj, ha gyulladásban van a prosztata. Ha a gyulladást nem kezeljük – mert nem szerzünk róla tudomást – kialakulhat egy krónikus gyulladásos állapot, amely a beteg számára akár évekig, kisebb - nagyobb panaszokat okozhat. Ezek lehetnek: alhasi-heretáji, lágyékhajlati, keresztcsonttáji, végbéltáji, gáttáji diszkomfort érzés és/vagy fájdalom, valamint különböző mértékű vizelési panaszok. Amennyiben a prosztata tehát – úgynevezett - porckemény tapintatú ez felveti a rosszindulatú daganat lehetőségét, azonban a tömöttebb tapintatú prosztata sem feltétlen jelent rákos daganatot, amennyiben a PSA érték nem kiugróan magas. Ebben az esetben általában 3 hónapos, úgynevezett antiflogisztikus (gyulladás csökkentő) kezelést alkalmazunk, amelynek végeztével megismételjük a vizsgálatokat. Ha a PSA szint továbbra is emelkedett illetve tovább emelkedik, akkor szükséges elvégezni a biopsziát, vagyis a fájdalmatlan (rövid altatásban végzett) mintavételt. Ha azonban a beteg tünetmentes és a vizsgálati eredmények is jók, a páciens rendben van.

Fontos kiemelni – mondja Almási doktornő – hogy a prosztata mérete és prosztata panaszok között nincs egyértelmű összefüggés. Kétszer nagyobb prosztata sem feltétlen okoz panaszokat, azonban alig nagyobb prosztata is okozhat súlyos vizelési panaszokat, akár vizelet elakadást is, ha a megnagyobbodás a prosztata centrális részét érinti, amely a húgycsövet veszi körül. Azonban az ideje korán felfedezett, esetlegesen rosszindulatú elváltozás esetében is száz százalékos gyógyulás remélhető a manapság alkalmazott terápiákkal. Ezért van tehát óriási jelentősége a szűrővizsgálatoknak!

Okok és következmények

Vizsgálatok szerint, a prosztatával kapcsolatos betegségek, mint a legtöbb betegség, összefüggést mutatnak az immunrendszerrel. Azon férfiak körében, akiknek az életében a stressz kevésbé jelent meg, optimista lelkiállapotuk és vidámabb életvitelük következtében a 60-as éveikben is jóval kielégítőbb, jobb egészségi szintet mértek, mint azon 30 –as férfiaknál, ahol a stressz befolyásolta a mindennapokat. Hiszen a stressz „kifárasztja” az immunrendszert.

Mindemellett természetesen az, hogy kinél alakul ki rosszindulatú elváltozás, öröklött hajlam kérdése is – mint arról már számos cikkben írtunk.

Mindenesetre itt az ideje, hogy világosan lássuk, ha egy férfi előre tudná, miféle fájdalmakkal jár, hogy hagyja elhatalmasodni a prosztata gondokat, elég nagy valószínűséggel utólag, az évente pár másodperces, fájdalommentes tapintásos vizsgálatot választaná. Hiszen a teljes szűrés másik két alkotóeleme, a vérvétel és az ultrahang igazán nem tartozik a megterhelő vizsgálatok közé. Fontos lenne látni, hogy ennyivel tartozik önmagának és persze a párjának, családjának, hiszen hogy is lehetne a legjobban kifejezni máshogy azt a figyelmet, amit megígérünk egymásnak, elvárunk egymástól, minthogy megajándékozzuk egymást, az egészséggel teli napokkal. Így igazán vigyázhatunk egymásra!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek