Novák Péter a Pávában: „Küzdök a hagyományaimért”

Novák Péter a Pávában: „Küzdök a hagyományaimért”

Mindig fölszállott, röpült valamiért az a páva! Szegénylegényekért, új magyar csodákért, most újra azért, hogy otthonosan érezzük magunkat a saját kultúránkban. A Duna tévé tehetségkutató műsora, a Fölszállott a páva autentikus házigazda párt talált Herczku Ágnes és Novák Péter személyében. Előbbi mellénykéje vállán kisliba ült békésen (kézi horgolás, éppúgy eredeti, mint a régi falvédők, melyekből az alkalmi overallja készült) az első adásban, Péteren pedig látszik, hogy bármikor szívesen letenné a mikrofont egy kis csizmaszárcsapkodásért.

Most már a műsor feladata elérni, hogy a nézők is rákívánkozzanak a hagyományos zene, tánc, ének befogadására. Nagy vállalás. Mondhatni, tévéellenes maga a műfaj: a csilivili show-világba bevinni azt, ami évszázadok tömegmédia-mentes kultúrájában alakult és alakul, él máig is.

Novák Péter:

Tudtuk, hogy már a válogatók is érdekesek, hiszen maga a népi kultúra ilyen: érzelmek, tehetségek tarkasága. Ezért aztán a mi felelősségünk volt, hogy a jelentkezőket másként mutassuk meg, mint a hagyományos talent – típusú műsorokban. Ezért volt a dokumentarista stílus: együtt találtuk ki operatőrrel, rendezővel – ők is érezték a felelősségét annak, hogy mit és hogyan mutatunk meg azokból a jelentkezőkből, akik talán nem juthattak el a tévéstúdióba, de ért annyit a produkciójuk, hogy felvillanthattunk részleteket belőle és megszólalhattak személyesen is. Ezek a filmecskék lettek a műsor beharangozói, és önmagukban is sikerült figyelmet kelteniük, nemcsak reklámhordozókként.”

A cikk folytatásához kattintson ide

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek