Öngyilkos gondolatok

Öngyilkos gondolatok

Amióta a depresszió kezelésében felhasználják az antidepresszáns gyógyszereket, azóta probléma, hogy a gyógyszerelt betegek kis részénél hangulatromlás tapasztalható, öngyilkos gondolatokkal. Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan teszt, mely elkülöníti, mely betegek állapotában áll be javulás, vagy romlás.

A Los Angelesi Egyetem kutatói egy olyan módszert keresnek, ami jól jelzi a beteg állapotát. Munkájukról az Acta Psychiatrica című folyóiratban számoltak be. Aimee Hunter és munkatársai kvantitatív elektroencefalográfot (QEEG) alkalmaztak, melyek segítségével 48 órával a kezelés megkezdését követően az agy specifikus régióinak aktivitásváltozásait mutatták ki - ezek a területek köthetőek öngyilkossággal foglalkozó gondolatokhoz.

Korábbi kutatásokban Hunter és munkatársai rávilágítottak, hogy a szerotonin-visszavételt gátló szerek (SSRI) alkalmazása során a betegek 8-14%-ánál alakulnak ki ilyenfajta gondolatok. Azonban eddig meggyőző bizonyítékok nem álltak rendelkezésre arról, hogy valóban az antidepresszáns SSRI a bűnös. Jelen kutatás egyértelmű bizonyítékot szolgáltat a kérdés megválaszolásában.

A kutatás 72 depresszióban szenvedő beteget vizsgált, akik egy-két SSRI-t (fluoxetint vagy venlafaxint), illetve placebót szedtek. A standard mérési eszköznek számító Hamilton Depressziós Skálán a 37 SSRI-S résztvevőből ötnek rosszabbodott állapota (13,5%). Ezen betegeknél a QEEG egyes kiugrások csökkenését mutatta ki, főként az agy középső, és jobboldali homloklebenyében - ezek a struktúrák határozzák meg az érzelmeket.

A 35 placebós beteg között nyolcnál voltak öngyilkos gondolatok (22,9%), de esetükben a QEEG nem mutatott ki ilyen specifikus eltérést. Az eredmények a jövőben olyan eszközökhöz vezethetnek, melyet a klinikusok a napi rutinban alkalmazhatnak a depresszióval kezelt betegekben az öngyilkos gondolatok azonosítására.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek