Nemzedékek európai napja a Millenárison

Nemzedékek európai napja a Millenárison

Szombaton tartják a nemzedékek napját a Millenárison; az aktív idősödés európai éve alkalmából rendezett rendhagyó programokra és vásárra a családokat, a nagyszülőket és az unokákat együtt várják - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Asztalosné Zupcsán Erika elmondta, az egész napos ingyenes rendezvényt a generációk együttműködését hangsúlyozva tartják, a családok közösen vehetnek részt a játszóházak programjain, a filmvetítéseken, vagy a koncerteken.

A kézműves-foglalkozások, a régi mesterségek bemutatása és az egészségmegőrző programok közben a rendezvényen fellép a Kolompos együttes és koncertet ad zenekarával Szalóki Ági is.

A nagyszülőkre tekintettel előkerülnek a "régi idők játékai", és külön kialakítanak egy mesélősarkot is.     A helyettes államtitkár közölte, a rendezvény keretében adják át a tárca által kiírt Életút pályázat díjait. A pályázaton a nagyszülők és az unokák együtt vehettek részt, a feladat pedig az volt, hogy felidézzék a történelem egy-egy eseményét, úgy, ahogy azt a család megélte.

Elmondta, több mint 2.500 pályamű érkezett a felhívásra, a bíráló bizottság még nem is tudott az értékelések végére érni, ezért a mostani eredményhirdetés csak a pályázatok első felére vonatkozik. Asztalosné Zupcsán Erika szerint a pályázatra komoly munkák, "kortanulmányok" érkeztek, amelyek a történelmet kutató iskoláknak és műhelyeknek később kincsesbányák lehetnek.

A sajtótájékoztatón Soltész Miklós, a tárca szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta, az idősek közösségeinek kiírt Kor-társ elnevezésű szabadidős pályázatra 800 érvényes pályamunka érkezett; ezek közül a tárca 213-hoz ad 50-100 ezer forint támogatást, összesen mintegy 24 millió forintot. A pályázat lényege az volt, hogy az idősek különböző szervezetei maguknak tervezhettek szabadidős programokat, amelyekhez a minisztériumtól támogatást kérhettek.

Soltész Miklós elmondta, azokat a pályázatokat részesítették előnyben, melyeknél a helyi önkormányzatok is szerepet vállaltak a program megszervezésében, vagy vállalták, hogy ahhoz segítséget nyújtanak. Közölte, a most lezárult pályázattal több ezer idős ember kulturális, sport és egyéb szabadidős tevékenységét tudták támogatni.

Forrás: mti.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek