Nemcsak szex – gátizomtorna férfiaknak!

Nemcsak szex – gátizomtorna férfiaknak!

Az intimtorna a hölgyek körében már szélesen elterjedt, ám a férfiak még mindig ódzkodnak a dologtól, pedig nem csak szexuális teljesítőképességük lesz jobb tőle, hanem számos más férfigondre nyújt megoldást. Uraim, figyeljenek!

A hölgyek körében jól ismert intimtorna, a gátizomtorna igen hasznos inkontinenciás panaszok esetén, a szülés utáni és a változókori időszakban. A szexuális életre gyakorolt jótékony hatása is köztudott. Az azonban talán nem, hogy férfitársaink is nyerhetnek a gátizomtornával, pl. vizelettartási zavarok, prosztatagondok esetén. Ha szexuális életük is javul ezáltal – az már tiszta nyereség!

Férfiaknál előforduló panaszok

 • Vizelettartási zavarok
 • Prosztata-túltengés
 • Prosztataműtét utáni problémák
 • Stressz- és sürgősségi inkontinencia

A férfiaknál a vizelettartási zavarok általában ritkábbak, mint a nőknél, mivel a  húgycső sokkal rögzítettebb, és a kettős (külső-belső) záróizom-mechanizmus is erősebb. A gát izomzata is vastagabb, erősebb, és nincs olyan sérülési lehetőségeknek kitéve, mint a szülés. Ha mégis kialakul valamilyen ok miatt vizelettartási zavar férfiaknál, az nem csekély lelki és szociális problémákat okozhat.

Ötven év felett nagyobb a húgyúti fertőzés veszélye, és fokozatosan előjönnek a prosztata-problémák. Lássuk sorban!

Prosztata-megnagyobbodás

Idősebb korban (de már 50 év feletti kezdettel) egyre gyakoribbá váló jóindulatú jelenség, 70 felett már a férfiak kb. 80%-ánál előfordulhat a prosztata megnagyobbodása. Ebben az esetben vizelettartási probléma abból adódik, hogy az elváltozás a prosztatán áthaladó húgcsövet nyomja, és egyben megnyújtja.

Nemcsak szex – gátizomtorna férfiaknak!

Milyen tünetek lehetnek?

Elhúzódó, nehéz hajnali vizelés, vékonysugarú vizelet, nem teljes a hólyagkiürülés (hasi feszülés észlelhető), vizelés utáni csöpögés, elakadó vizelet. Korai fázisban gyógyszerekkel jól kezelhető (ezeket gyakran látjuk a tv-ben, másutt), később, súlyosabb esetben műtét is szóba jöhet a prosztata megkisebbítésével.
Általában fontos, hogy urológus végezze a vizsgálatot, és ő döntsön arról milyen kezelést kapjon a beteg. Fontos az esetleges rosszindulatúság felismerése – vagy éppen kizárása.

Prosztataműtét után

Ha vizelési zavar jelentkezik, alsó húgyúti gyulladást keres az orvos. A záróizom működése, a hólyagműködés zavara is okozhat ilyenkor vizelési problémákat. A regeneráció lassú folyamat, ehhez nagy türelem szükséges.

Stressz-inkontinencia

Radikálisabb prosztataműtét után a záróizmok, beidegzés károsodhat, csak akkor jellemző, ha mind a külső – mind a belső záróizom működése romlik.

Sürgősségi inkontinencia

A hólyag fokozott ingerlékenysége okozza, főként gyulladások kapcsán (prosztata- gyulladás, hólyaghurut), esetleg kő, daganat, Parkinson-kór vagy szklerózis multiplex.

A kivizsgálás menete

 • Az orvos kikérdezi a beteget (kórelőzmény)
 • Vizelési napló
 • Vizelési panaszok és az életminőség
 • Fizikális vizsgálat (has, végbél)
 • Egyéb betegségek
 • A vizelet vizsgálata, esetleg tenyésztés
 • Műszeres vizsgálatok (uroflowmetria stb.)

Hogyan kezelhető a férfiak vizelettartási zavara?
Általában minden esetben fontos a záróizmok erősítése, a medencefenék – a gátizom tornája. Természetesen az életmódváltoztatás, hólyagtréning, gyógyszeres kezelés, elektroterápia is szükséges, és adott esetben műtét is felmerülhet.

Forrás: Egészségkalauz

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek