Nem veszi be a gyomra?

Nem veszi be a gyomra?

Fáj a hasa? Ég a gyomra? Görcsöl? Puffad? Székrekedéssel küzd? Az emésztési problémák mindenkinek okozhatnak kellemetlen pillanatokat, kortól, nemtől függetlenül. Tudnunk kell mit szabad fogyasztanunk, mennyit kell mozognunk, hogy egészségesek maradhassunk, illetve azt is, mikor kell orvoshoz fordulnunk a panaszokkal.

Emésztőrendszerünk az elfogyasztott táplálékokból tápanyagokat von ki, amelyek szervezetünk működéséhez szükségesek. Emésztésünk első állomása a rágás, amely csúszós, nyelhető állagúvá alakítja a falatot, közben a nyál elindítja az emésztést és a bontást is. Az étel a torkon keresztül a nyelőcsőbe kerül, majd a nyelőcső záróizmán áthaladva a gyomorba jut. Az itt termelődő gyomorsav lebontja, folyósítja a falatot, gyomorpépet „készít” belőle.

Nem veszi be a gyomra?

A gyomor tartalma a gyomor záróizmán keresztül a nyombélbe (ez a vékonybél felső része) kerül, ahol a hasnyálmirigy, az epe és a máj enzimjei további hasznos tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat oldanak ki belőle, amit az itt található bélbolyhok felszívnak, és a véráramba juttatnak. Egy újabb záróizmon átjutva a vastagbélbe kerül a maradék, amely nagyrészt emészthetetlen, nem hasznosítható. A benne található víz felszívódik, így viszonylag szilárd salak lesz belőle, amely a végbélben széklet formájában összegyűlik. A központi idegrendszerből érkező ingerület hatására indul be az ürítés.

A hasfájás okai

Az emésztés bármely fázisában zavar alakulhat ki,  amely kellemetlen, olykor fájdalmas problémát okoz. A két leggyakoribb panasz a székrekedés, illetve ellenkezője, a hasmenés. A legbanálisabb okok is kiválthatják, ezért mindenkinek érdemes megfigyelnie, mely ételek és italok esnek jól, és melyek nem. A kávé, az alkohol, a szénsavas üdítők, a tejtermékek, a savas, zsíros ételek, a dohányzás a (tiltó)lista elején állnak, ahogy a hirtelen elfogyasztott nagy mennyiségű táplálék is megterheli a gyomrot. Ezek a legtöbbünknél hasfájást okoznak, de gyakori panasz a puffadás, a böfögés és a teltségérzet is.

Az ételben található baktériumokra egyesek érzékenyebben, azonnal hasmenéssel reagálnak, egy vírusos fertőzés pedig a legegészségesebb embert is könnyedén ledönti a lábáról, ezért az alapvető higiéniai és ételkészítési szabályokat mindig be kell tartani. Bizonyos  gyógyszerek szintén befolyásolhatják az emésztési folyamatokat, ahogy a stresszes életmód is.

Súlyos emésztőszerv-rendszeri betegségek

A teljes cikket keresse a Patika Tükör márciusi számában. Kérje gyógyszerészétől!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek