Nem mernek hazamenni az AIDS-konferencia résztvevői

Nem mernek hazamenni az AIDS-konferencia résztvevői

Az Ausztráliából való hazatérés helyett politikai menedékjogot kért a Melbourne-ben július végén megrendezett AIDS-világkonferencia legalább 25 résztvevője, akik szülőföldjükön az életüket kockáztatják azzal, ha a halálos kórral foglalkoznak - tájékoztatott hétfőn az ausztrál sajtó.

2014.08.04

Pamela Curr, a melbourne-i menekültügyi tanácsadó hivatal képviselője az ABC ausztrál csatornának hétfőn elmondta: azoknak az országoknak a küldötteiről van szó, amelyekben életveszélyes az AIDS kérdésével foglalkozni. A menedékkérők többsége afrikai. Az egyik tanzániai menedékkérő arról beszélt, hogy hazájában többször is halálosan megfenyegették, amiért AIDS-es betegeket kezel.

Nem mernek hazamenni az AIDS-konferencia résztvevői

HIV-vírussal fertőzöttek megbélyegzése és hátrányos megkülönböztetése a július 20. és 25. között megrendezett 20. nemzetközi AIDS-konferencián is szóba került. A résztvevők hangsúlyozták: az elnyomó országok törvénykezése éppen a betegség által legjobban sújtott szexuális kisebbségek tagjait bünteti. Az afrikai országok közel háromnegyedében tiltják vagy szankcionálják a homoszexualitást.

A többnapos melbourne-i értekezleten 200 ország több mint 13 ezer küldöttje vett részt. Az eseményen jelen volt Bill Clinton volt amerikai elnök és Bob Geldof ír énekes-aktivista is, akik több forrást követeltek a kór elleni küzdelemhez. A konferenciára rányomta bélyegét a maláj utasszállító kelet-ukrajnai lezuhanása, mivel a gép utasai között volt a konferencia hat résztvevője is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek