Hirdetés
Nem igaz, amit a zsírról évtizedek óta állítanak

Nem igaz, amit a zsírról évtizedek óta állítanak

Sosem szabadott volna kiadni azokat az étkezési tanácsokat, amelyek szerint a napi tápanyag legfeljebb 30 százalékát szabad zsírokból fedezni, állítják legújabb tanulmányukban brit táplálkozási szakértők. Az Egyesült Államokban 1977, Nagy-Britanniában 1983 óta érvényes útmutatás “minden tudományos bizonyítékot nélkülözött”, írják.

A rendelkezésre álló kutatások metaanalízisével arra jutottak, hogy az ajánlás bemutatásakor végzett randomizált kísérletek egyáltalán nem támasztották alá, hogy a zsírok csökkentése csökkentheti a koronaér-betegségeket, vagy hogy a zsírfogyasztásnak bármi köze lehet a halálozáshoz. “Az útmutatót nem szimplán felülbírálni kell, eleve nem szabadott volna bevezetni” – írják.

Nem igaz, amit a zsírról évtizedek óta állítanak

A kutatásra reagálva a brit közegézségügyi szakemberek igyekeztek tompítani a legdurvább megállapításokat. Rahul Bahl, a brit egészségbiztosító Berkshire-i alapjának vezetője például a tanulmányt közlő Open Heart szaklap publicisztikai rovatában azt írta, hogy “valóban erős érvek szólnak amellett, hogy a szaturált zsírokra irányuló túlzott figyelem sok más, keringési betegséget okozó veszélyforrásról, például a szénhidrátokról is elterelte a figyelmet”. Alison Tedstone, a Public Health England táplálkozási szakértője szerint pedig ugyan az útmutatók kiadásakor még tényleg semmi sem bizonyította a szaturált zsírok veszélyeit, de 1991-ben bebizonyosodott, hogy a szaturált zsírok fogyasztása növelheti a koleszterinszintet.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend