Nem emlékszik, hova tette a kocsikulcsot? Aludjon egyet!

Nem emlékszik, hova tette a kocsikulcsot? Aludjon egyet!

Az alvás nemcsak óvja az emlékezetet a feledékenység ellen, hanem segít az emlékek könnyebb felidézésében – állítja a brit Exeteri Egyetem tudósainak egy tanulmánya. A hétfőn publikált kutatás szerint alvás után könnyebben felidézünk dolgokat, amelyekre az ébrenlét alatt nem tudunk visszaemlékezni.

Az Exeteri Egyetem és a spanyol Basque Centre kognitív, agyi és nyelvi kutatóközpontja (BCBL) önkéntesek bevonásával végezte kutatását – írja az MTI. A résztvevőknek új és kitalált szavakra kellett visszaemlékeznie, amelyeket egy éjszakai alvás vagy azonos idejű ébrenlét előtt mondtak nekik.

Nem emlékszik, hova tette a kocsikulcsot? Aludjon egyet!

A szavakat a hallottak után nyomban, majd az alvási vagy ébrenléti szakasz után kellett ismét visszamondaniuk. Az eredmények szerint a résztvevők alvás után jobban emlékeztek a szavakra, mint azonos idejű ébrenlét után.

Az alvás csaknem megduplázta a korábban nem ismert szavak felidézésének esélyét, ami azt jelzi, hogy egyeseknél élesítheti az emlékezetet az éjszakai alvás. Ez megerősíti azt a megfigyelést, hogy mialatt alszunk, feldolgozzuk a fontosnak tartott információt – mondta a kutatásban részvevő Nicolas Dumay. Dumay szerint további vizsgálatokkal meg lehetne állapítani, pontosan milyen szerepe is van ennek az alvás közbeni próbának, és vajon ezáltal az emlékek szélesebb kontextusban is elérhetővé válnak-e, amivel még hasznosabbá válnak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek