Nem a koffein teszi egészségessé a kávézást!

Nem a koffein teszi egészségessé a kávézást!

Amerikai orvosok megállapították, hogy napi három-öt csésze kávé csökkenti a korai halálozás kockázatát. A koffeinmentes is megteszi, mert más vegyületek felelősek a védőhatásért.

A Harvard Egyetemhez tartozó T. H. Chan School of Public Health kutatóorvosai három nagy egészségügyi felmérés adatainak áttekintése során fordított összefüggésre bukkantak a kávéfogyasztás és bizonyos betegségekből eredő korai halálozás között.

A szóban forgó halálozási kockázatok között szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek, egyes idegrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú diabétesz, sőt az öngyilkosságra is kevésbé hajlamosak a kávézók.

Nem a koffein teszi egészségessé a kávézást!

„A kávéban található bioaktív anyagok növelik a szövetek inzulinra adott válaszát, és csökkentik a szisztémás gyulladást” – magyarázza az eredményeket a tanulmány szerzője. A daganatos betegségekből eredő halálozást a kávéfogyasztás nem módosította.

A Harvard Egyetem táplálkozástudományi karának professzora és a kutatás irányítója, Frank Hu úgy nyilatkozott, hogy „a rendszeres kávéfogyasztást nyugodtan tekinthetjük az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás részének”. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy bizonyos csoportoknak, így a terhes nőknek és a kiskorúaknak különösen vigyázniuk kell a kávéból és más italokból származó magas koffeinbevitellel.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek