Nehezíti a leszokást a dohányzás ellenes kampány

Nehezíti a leszokást a dohányzás ellenes kampány

A dohányosokat megcélzó, leszokásra buzdító kampányok egyes embereknél pont az ellenkező hatást váltják ki, állítja egy új tanulmány. Nem hogy segítenek a leszokást, hanem nehezítik azt.

A Penn State (Pennsylvaniai Állami Egyetem) kutatása arra az eredményre jutott, hogy a dohányzás megbélyegzése egyes esetekben megnehezíti az emberek számára a leszokást, mivel dühöt és védekező reakciót vált ki belőlük, és a negatív üzenetek csökkentik az önbecsülést.

A Social Science & Medicine folyóiratban megjelent tanulmány bemutatja, hogy a negatív sztereotípiák sulykolása sokszor éppen a kívánttal ellenkező hatást ér el, különösen a népegészségügyi kampányok esetében.

Nehezíti a leszokást a dohányzás ellenes kampány

„A stigmatizáló sztereotípiák következményei vezethetnek a dohányzásról való leszokási szándék erősítéséhez, de fokozott stresszhez és a leszokással szembeni fokozott ellenálláshoz is” – mondta Rebecca Evans-Polce, a tanulmány vezetője.

Evans-Polce és több országból származó munkatársai majdnem 600 olyan tanulmányt vizsgált meg, amely a dohányzás megbélyegzésével foglalkozott. Míg a bizonyítékok azt mutatják, hogy a dohányzás stigmatizálása egyeseket azonnali leszokásra késztet, a szerzők azt állítják, hogy az egészségügyi politikának e helyett inkább pozitívabb stratégiákra kellene fókuszálniuk. Inkább a dohányzás abbahagyásának előnyeit kellene kidomborítani, semmint a negatív sztereotípiákat hajtogatni.

A tanulmány további érdekességeit az origo.hu oldalán olvashatja el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek