Ne süssön napraforgóolajban! Hogy miért?

Ne süssön napraforgóolajban! Hogy miért?

Megint egy tanulmány, amely azt támasztja alá, hogy nagyszüleinknek volt igaza. Károsabb ugyanis napraforgó- vagy kukoricaolajban sütni, mint vajban vagy zsírban.

Amikor a növényi olajok felmelegednek, olyan mérgező anyagokat bocsátanak ki, amelyek rákot okoznak. Most azt ajánlják az embereknek, hogy olíva olajat, kókuszolajat vagy akár vajat vagy zsírt használjunk a sütéshez.

Éveken keresztül azt mondták, hogy a telítetlen zsírsavak egészségesebbek, mint a telített, állati eredetű zsírsavak. Szakemberek szerint azonban a növényi olajak hevítésénél olyan aldehidek szabadulnak fel, amelyek komoly betegségek kialakulásához köthetők, mint a szívroham, az időskori elbutulás vagy épp a rák.

Ne süssön napraforgóolajban! Hogy miért?

A leicesteri De Montfort University kutatói azt állítják, hogy a növényi olajban sült fish and chips 100-200-szor annyi aldehidet tartalmaz, mint az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi határérték.

Millimolban számolva a tanulmány készítői kimutatták, hogy ha kókuszolajat hevítünk 30 percig fél millimol káros anyag szabadul fel, vajnál ez egy millimol, napraforgó olajnál öt millimol. Még az olyan idegrendszeri betegségnek, mint az Alzheimer-kórnak is köze van ehhez, minél tovább sütünk az olajban, annál rosszabb az embernek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek