Ne legyen felfuvalkodott hólyag! - A puffadás okai

Ne legyen felfuvalkodott hólyag! - A puffadás okai

Nincs olyan ember, aki ne érezte volna már, hogy felpuffadt valamitől - a jelenség ugyanis az emésztésünk (néha roppant kellemetlen) velejárója. Mégsem egyformán érint minket, és nem is biztos, hogy mindenkinél ugyanaz váltja ki a zavaró tüneteket. De bármi is áll a háttérben, az közös, hogy minél előbb szeretnénk megszabadulni tőle! Szerencsére erre ma már meg is van a lehetőségünk!

2019.05.15

Csecsemőkorban a szüleink próbáltak segíteni a has masszírozásával, gyógyteával, speciális folyadékokkal, felnőttként pedig egyre jobb és jobb praktikákat keresünk, illetve egyre inkább rájövünk, mikor számíthatunk fokozott gázképződésre.

Az igazság az, hogy tulajdonképpen olyan sok minden okozhat felfúvódást, hogy ma már a házipatika része kell, hogy legyen valami ennek enyhítésére alkalmas szer. Van, aki a gyógynövényes teára esküszik, erre az ánizst, az édesköményt, a koriandert, a zsályát, a gyömbért és a mentát is használják. Mások meg tudják inni a keserű, emésztést segítő gyógyvizeket, ám a legkönnyebben elérhető segítség mégis a puffadáscsökkentő gyógyszer, amely mindig a táskánkban lehet, így bármikor el tudjuk kerülni a kínos helyzeteket.

Vannak, akiknél már a rágózás, vagy a nagyobb mennyiségű szénsavas ital fogyasztása is problémát okoz, míg a káposztafélék, karfiol, kelbimbó, retek, karalábé, száraz hüvelyesek, főképp a szárazbab, a lencse és a sárgaborsó, a túlzásba vitt rostfogyasztás (akár korpa formájában, akár zöldségként, gyümölcsként visszük be), sőt a túlzott gyümölcsfogyasztás is kiválthatja a tüneteket, mivel a benne lévő fruktóz is okozhat puffadásos állapotot. A manapság elterjedt cukoralkoholok közül a xilit (nyírfacukor), a szorbitol és a mannitol okozhat kellemetlen órákat.

Ne legyen felfuvalkodott hólyag! - A puffadás okai

Ezenkívül egyeseknél az aprómagvas gyümölcsök (málna, ribizli, szeder, eper), a laktóztartalmú ételek, a glutént tartalmazó élelmiszerek, a fruktóz, a csokoládé is túlzott gázképződést okozhatnak, mivel az ezekben lévő emészthetetlen, illetve fel nem szívódó szénhidrátok (pl. rostok, cellulóz) a vastagbélbe jutnak, és baktériumok segítségével ott történik a lebontásuk – ez viszont fokozott gázképződéssel jár, ráadásul innen már csak egy irányba tudnak távozni a szelek.

Vannak azonban olyan betegségek, amelyekre épp az állandó felfúvódás hívhatja fel a figyelmet. Ilyen a laktózérzékenység, laktóz-intolerancia, (tejcukor-érzékenység, tejcukor-intolerancia), a tejfehérje allergia, a gluténérzékenység, az IBS (irritábilis bélszindróma), a Crohn-betegség, egyes hasnyálmirigy betegségek. Épp ezért, ha állandósul a puffadás, vagy mellette jelentkezik hasmenés, hányás, hányinger, fogyás, fájdalom, akkor mindenképpen forduljunk a háziorvosunkhoz!

Az előbb említett túlzott rostfogyasztás mellett annak ellenkezője, az alacsony rosttartalmú étrend is hajlamosít bélgázképződésre, mivel a bennünk élő jótékony baktériumoknak szükségük van rostokra, illetve pontosabban a belőlük nyert prebiotikumokra. Hiányuk az egyensúly felborulásához és felesleges gázképződéshez vezet.

Megjelenhet a probléma antibiotikumos kezelés után is, mivel ilyenkor sérül a bélflóra, ekkor a probiotikumok segíthetnek az egyensúly visszaállításában; nőknél pedig – hormonális okok miatt – a menstruációhoz kapcsolódóan is jelentkezhet fokozott gázképződés.

Az pedig általános megfigyelés, hogy a kevés mozgás, az ülőmunka, valamint a mindennapos stressz fokozza a hasi diszkomfortérzetet – ekkor tehát valóban gyakran kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy úgy érezzük, lufi van a hasunkban.

Tudta?

Normális körülmények között a beleinkben két deci levegő van, és a bélgázoknak szerencsére csak egy kis része szagos, általában a fehérjelebontás melléktermékeiként keletkező hidrogén-szulfid és az ammónia. A legnagyobb részük viszont nitrogén, oxigén, hidrogén, metán és a szén-dioxid – ezek csak feszülést okoznak, de nincs szaguk.

Miért fáj?

Ha két decinél is több gáz van a gyomorban és a béltraktusban, akkor az már nyálkával körülvett légbuborékok formájában tárolódik el, kiürülésre várva. Ezek a buborékok okozzák a felfúvódást. Vannak, akiknél olyan erősen megfeszül a has, hogy felfelé kezdi nyomni a rekeszizmot, akkor az akár szívtáji panaszokat is kiválthat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek