Ne hagyjon fel a szexszel szívinfarktus után sem!

Ne hagyjon fel a szexszel szívinfarktus után sem!

A szívinfarktust túlélése sok beteget ösztönöz arra, hogy változtasson addigi életstílusán, például leszokjon a cigarettáról, az alkoholról vagy a zsíros ételekről. Német szakemberek szerint azonban egy dologról semmiképpen sem szabad lemondani: a szexről.

A szakemberek szerint bármilyen fizikai aktivitás – beleértve a szerelmeskedést is – biztonságos a szívrohamot követően, sőt kifejezetten bátorítani kell az ilyen tevékenységet.

A tanácsot az után a tanulmány után fogalmazták meg, amelyből kiderült, hogy a nemi élet semmivel sem hordoz magában nagyobb kockázatot egy újabb szívroham kialakulását tekintve, mint a lépcsőmászás vagy egy élénkebb séta, olvasható a MailOnline cikkében.

Német kutatók több mint 500 szívrohamot túlélt ember életét követték nyomon, többek közt azt is, milyen gyakran élnek nemi életet, és voltak-e újabb szívproblémáik.

Ne hagyjon fel a szexszel szívinfarktus után sem!

A kutatók azt tapasztalták, hogy a megfigyelt emberek csupán 0,7 százaléka – ötnél kevesebb az 536 férfiból és nőből – szeretkezett a szívrohamot megelőző órában.

Ezzel szemben majdnem 80 százalékuk nem élt nemi életet a betegség bekövetkezése előtti legalább 24 órában.

Annak ellenére, hogy a követett embereknél mintegy 100 szívinfarktus, stroke és más szívprobléma fordult elő az első epizód utáni tíz évben, semmilyen összefüggést nem találtak a szívproblémák és a szexuális aktivitás között.

Adataink alapján nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy a nemi aktivitás számottevő kiváltó tényezője lenne a szívrohamoknak – írta Dietrich Rothenbacher a Journal of the American College of Cardiology folyóiratban.

Dr. Rothenbacher szerint fontos, hogy az orvosok eloszlassák a páciensek ezzel kapcsolatos aggodalmait.

„A férfiak kevesebb mint fele és a nők kevesebb mint harmada kapott felvilágosítást a szívroham utáni nemi élettel kapcsolatban az orvosuktól” – mondta Rothenbacher.

Nincs semmi bizonyíték, ami arra utalna, hogy a szex növelné egy újabb szívinfarktus kockázatát” – áll a brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) közleményében. „Miután valaki felépült, semmivel sem valószínűbb, hogy a nemi élet szívrohamot vált ki nála, mint annál, akinek soha nem volt még infarktusa.”

Ne hagyjon fel a szexszel szívinfarktus után sem!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek