Ne dőljön be a keménységet ígérő reklámnak

Ne dőljön be a keménységet ígérő reklámnak

Akár bevallják, akár nem, körülbelül minden 5. európai férfit érint a merevedési zavar. Minél idősebb egy férfi, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy problémái akadnak az ágyban.

Mégis, sok férfi szégyelli a „baját”, és titokban próbál arra megoldást találni. Nem ritka, hogy a megoldás keresése közben vakvágányra futnak, csodaszerként és aranyáron hirdetett, de valójában hamisított termékeket vásárolnak, és azok fogyasztásával egészségüket veszélyeztetik. Azaz, a „férfiasság zavara” kapcsán sok férfi nem kéri szakember segítségét, ehelyett egy-két sikeres aktus reményében az egészségét teszi kockára. Megéri?

A merevedési zavar nem csupán egy kis lelki bajra vezethető vissza

Ma már tudjuk, hogy mi okozza az erektilis zavart, vagyis azt az állapotot, amely részeként nem megfelelő erősségű a hímvessző merevedése, vagy a létrejött merevedés nem tart kellő ideig. Tudjuk, hogy milyen kezelendő alapbetegségek húzódnak meg a merevedési zavarok hátterében.

Míg korábban azt hitték, hogy pszichés, döntően párkapcsolati okai vannak a merevedési zavarnak, mára már bizonyított, hogy a panasz hátterében szervi zavarok állnak. Ráadásul, nem elhanyagolható szervi zavarok. Jellemzően cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegségek, depresszió vagy urológiai problémák állnak a háttérben, amelyek diagnosztizálása és kezelése alapvető fontosságú. Ha ezeket a kórképeket sikerülne karban tartani, jó esély lenne rá, hogy a merevedési zavarok is ritkábbá válnának, esetleg megszűnnének.

Konkrét példával: aki cukorbeteg, annál nagyobb eséllyel alakul ki keringési zavar és következményes merevedési probléma. A többszöri merevedési zavar pszichés panaszokhoz is vezethet, párkapcsolati nehézségek alakulhatnak ki; de leszögezendő, hogy a kiindulópont a cukorbetegség.

Ne dőljön be a keménységet ígérő reklámnak

Nincs reménytelen eset, vannak hatásos gyógyszerek

Jó hír, hogy már pár évtizede ismerjük azokat a gyógyszereket, amik hozzájárulhatnak a merevedési zavarok kezeléséhez. A „kék tabletta” és társai a férfiak 80 %-ánál hatásosnak bizonyulnak. Tény azonban, hogy vényköteles szerekről van szó, hiszen bizonyos alapbetegségek esetén megfontolást igényel az alkalmazásuk, tehát ebben az esetben is az orvosi kontroll a biztonság kulcsa.

Annak ellenére, hogy gyakori és a párkapcsolatok minőségét jelentősen rontó panaszról van szó, a férfiak jelentős része nem akar/mer beszélni a problémájáról a háziorvosával vagy urológussal.

Sokan veszélyes praktikákhoz folyamodnak

Nagyon gyakori, hogy a merevedési zavaros férfiak az internetről, g ismeretlen forrásból (Magyarországon sem gyógyszerként, sem étrend-kiegészítőként nem regisztrált készítmények közül) rendelnek maguknak.

Leszögezendő, hogy számos természetes alapú készítmény kedvező hatású lehet. A hatás titka ebben az esetben elsősorban a vérkeringési vagy a vércukorszinttel összefüggő problémák, vagyis a merevedési zavarok hátterében meghúzódó okok kezelése lehet. Azonban, tisztában kell lenni azzal, hogy egyetlen természetes alapú készítmény sem képes olyan érezhetően „erős” hatás kifejtésére, mint a vényköteles szildenafil és társvegyületei (avanafil, tadalafil, vardenafil).

Miközben a férfiak csodát várnak, gyakori, hogy mellékhatásokkal szembesülnek. Tudni kell, hogy az erektilis diszfunkció kezelésére használt szerek területén világszerte sok a visszaélés, hamisítás. Gyakori, hogy a természetes összetevőket tartalmazó szerként hirdetett készítményekben a hatóságok – szúrópróbaszerű ellenőrzés során – szintetikus, esetleg szennyezett összetevőket fedeznek fel.

Egy felmérés szerint az USA-ban és Ázsiában recept nélkül értékesített potencianövelők 81 százaléka tartalmaz szildenafilt vagy ahhoz hasonló vegyületet. Extrém példákért azonban nem kell a tengerentúlra menni. Már Magyarországon is derült fény hasonló csalásra.

A következmények sokfélék lehetnek. A hatás elmaradása tűnik a legkisebb problémának… Emellett, szédülés, ájulás, infarktus, májkárosodás egyaránt lehet a nem kívánt és a csomagoláson/reklámokban nem is említett mellékhatás.

Elgondolkodtató, férfias kérdések

Szégyen ide vagy oda, néhány kérdést tisztázni kell.

1. Megéri az egészséget kockára tenni egy-egy esetleges erekcióért? VAGY

2. Érdemes lenne inkább a merevedési problémát szakemberre hagyatkozva kezelni, és megbízható összetételű potencianövelő terméket használva orvosolni?

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, keresse minden hónap elején a gyógyszertárakban!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek