Ne dőlj be! Csalókák a "diétás" ételek

Ne dőlj be! Csalókák a "diétás" ételek

Látszatra egészségesek, ám olyan összetevőjük is van, ami könnyedén „hazavágja” a diétánkat – ezek a csalóka ételek, melyek közé sorolhatjuk a Cézár salátát és az energiaszeletet is.

Úgy gondoljuk, hogy mi csak egészséges élelmiszereket eszünk? Nem biztos. Vannak ugyanis olyan ételek, melyeket kinézetükből adódóan azonnal fittnek minősítenénk, pedig tesznek bele hizlaló összetevőket. Lássunk rájuk példát!

1. Cézár saláta: sunyi módon a cézár salátából egy csészényi akár 300-400 kalóriát és 30 gramm zsírt is tartalmazhat, köszönhetően a salátaöntetnek. Jobb, ha 1 evőkanál öntetet és 2 evőkanál parmezán sajtot használunk ízesítésnek.

2. Friss smoothie: a mutatós, vonzó smoothie-k finom bogyós gyümölcsökből akár 80 gramm cukrot is tartalmazó habbal készülhetnek, ami minimum 350 kalória és túl kevés fehérje; a friss gyümölcs pedig jóval kevesebb, mint hinnénk. Fogyasszunk belőle kis csészével. Friss gyümölccsel, zsírszegény joghurttal, tejjel és fehérjeporral készítsük a helyes táplálkozás érdekében.

Ne dőlj be! Csalókák a

3. Energiaszeletek: sok közülük csupán olyan, mint egy édesség – több kalóriával (500 vagy efelett). Ráadásul túl gyorsan elfogynak. Válasszunk 200 vagy ennél kevesebb kalóriásakat, melyekben több rost és legalább 5 gramm fehérje található. Ezek ellátnak energiával és a cukrot sem kívánjuk annyira.

4. Csirke burrito: hiába babbal és csirkehússal készül, a burritoban is van 1000 kalória – nagy mennyiségű telítetlen zsírt tartalmaz a sajt, tejföl és a tortilla tészta miatt. Egy nagy adaggal meg aztán végképp rosszul járunk. Ha ilyen nagy a burrito, osszuk el valakivel. Próbáljuk ki a „gyengébb” taco-t, grillhússal, zöldségekkel és kukorica tortilla tésztával, alacsony kalóriás salsa szósszal!

5. Cukormentes élelmiszerek: hiába rendelünk cukormentes kólát, ha mellette nem figyelünk arra, hogy a sült krumpli és a desszertnek kért fánk is megárt. Ha pedig több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elégetünk (például rendszeres mozgással), hízni fogunk.

6.Dúsított víz: a vizekhez manapság gyakran adnak vitaminokat és ezt a cimkén is feltüntetik. Néhány márka ugyanakkor cukrot is hozzáad, így a nullakalóriás vízből könnyen lehet 125 kalóriás… Talán helyesebb, ha hűtőben tárolt csapvizet iszunk, vagy citrommal ízesítjük az ásványvizünket.

7. Csökkentett zsírtartalmú tej: az így árusított tejek gyakran csábítóbbak számunkra, mint a „teljes tejek”, ám annak még mindig jelentős százaléka telített zsír. Egy csésze tej nagyjából így fest:

Teljes tej (3,25%): 150 kalória, 8 gramm zsír, 5 gramm telített zsír

Csökkentett zsírtartalmú tej (2%): 130 kalória, 5 gramm zsír, 3 gramm telített zsír

Sovány tej (nem zsíros): 80 kalória, 0 gramm zsír, 0 gramm telített zsír.

Ha a teljes tejet szeretjük, először szoktassuk magunkat a 2 százalékoshoz és lassacskán térjünk át a sovány változatra.

8. Hot-dog virslivel: változó a tápanyagtartalma még egy pulykavirslis hot-dognak is. Ha a virsli csomagolásán kevesebb zsír is van feltüntetve, érdemes elolvasni az apróbetűs részt, könnyen kiderülhet, hogy minden egyes virsliben találunk bőven zsírt. Hasonlítsuk össze a tápanyagot feltüntető címkéket a kevesebb zsír-tartalomért! Ma már több, igen jó fajta érhető el. Ha pedig zsírosabbat választunk, együk minél ritkábban.

9. Muffin reggelire: noha nem fánk, azért mégis van benne cukor és finomított liszt. Egy, boltban vásárolt muffin akár 500 kalória is lehet, 11 teáskanálnyi cukorral. Válasszunk belőle kisebbet, vagy nézzünk csupán 100 kalóriás változatok után! Teljes kiőrlésűek is vannak ma már, melyek remek teljes kiőrlésű gabona- és rostforrások.

10. Zsírszegény granola: ennek a ropogós gabonapehelynek van zsírszegény változata is, de csak 10 százalékkal tartalmaz kevesebb kalóriát, mint az eredeti – tele van cukorral. Ráadásul a csalóka zsírszegény felirat miatt túl sokat is ehetünk belőle.  Jobban járunk a cukrot keveset tartalmazó, teljes kiőrlésű gabonapelyhekkel, melyeket ízesíthetünk tetszés szerint friss gyümölcsökkel!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek