Narancs, a jó szerencse gyümölcse

Narancs, a jó szerencse gyümölcse

Olyan csodásan gömbölyű és vidám színű, hogy az embernek zsonglőrködni támad kedve. Pedig jobb, ha megmarad annak, ami: ízletes, vitamindús gyümölcsnek. Fogyaszthatjuk eredeti formájában is, de lekvárként vagy szörpként is kiváló.

A narancs Dél-Kínából származik, ahol több fajtája is ismert. A legenda szerint a gömbölyű gyümölcs a szülők iránti szeretet megnyilvánulása. Történt ugyanis, hogy Lu Ji két narancsot kapott ajándékba. Ám ő egyiket sem ette meg, hanem inkább édesanyjának adta. A gyümölcs elnevezése is számos szójátékra ad lehetőséget. A narancsot jelentő %u201Eju" szó hasonlít a %u201Ekívánni" (zhu), vagy a %u201Ejó szerencséért imádkozni" (zhu fu) szavakhoz. Nem csoda, hogy a narancs a jószerencse záloga lett, és szívesen fogyasztották az újévi ünnepek másnapján. Érdekes, hogy a keserű narancs (yuan) elnevezése ugyanaz, mint a végzeté...

Vírusölő

A narancs tápértéke igen magas. Tele van antioxidánsokkal: karotinnel és flavonokkal. Hasznos lehet a mell- és a tüdőrák elleni harcban. Bioflavonoidokban is gazdag, így gyógyítólag hat a kapilláris vérerekre. A bioflavonoidok erősítik a véredények szöveteit, megakadályozzák a vérsejt tömörödését és a trombózisra jellemző vércsomósodást. Rugalmassá teszik a véredényeket, és serkentik a szív működését. Fogyasztásuk a magas vérnyomást is csökkentheti. Megnyugtatják az idegeket, az agyat és a szívet. Enyhíthetik a súlyos idegrendszeri problémákat. A narancs fitoesztrogént is tartalmaz, amely a hormonterápiában lehet igen hasznos.

A gömbölyű gyümölcs nagyon gazdag A- és C-vitaminban, így megfázás esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Megelőzésképpen is élhetünk vele!

Savtartalma serkenti a gyomor és a belek munkáját. A benne lévő B5-vitamin megkönnyíti a szénhidrátok és a zsírok emésztését. Elősegíti a protein felszívódását is. Fogyasztásával megelőzhető vagy megszüntethető a székrekedés.

A többi citrusféléhez hasonlóan a narancs is vírus-és baktériumölő, különösen a herpeszt és a náthát okozó vírusok ellen veszi fel a küzdelmet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek