Napi egy óra mozgás

Napi egy óra mozgás

Szó sem lehet kandalló előtt ücsörgő nyugdíjaskorról, egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatás eredményei kijózanító adatokkal szolgáltak arról, mennyit kell mozogni, ha idősen sem akarunk elhízni: sokat. A nem diétázó idős nők számára legalább napi egy óra testmozgás szükséges ahhoz, hogy jó formában maradjanak. A túlsúllyal küzdőknek pedig még ennél is több a napi kötelező mozgásmennyiség.

A Harvard Egyetem kutatói a Journal of the American Medical Association hasábjain jelentették meg eredményeiket, amelyekből persze az is kiderült, hogy ha nem is cél a karcsú alak időskorban, akkor is érdemes a testmozgást rendszeressé tenni az időskori mindennapokban, mert számos betegség kialakulásának kockázata is csökkenthető. A kutatómunka során 34 079 középkorú nő életmódját és testsúly-gyarapodását követték 13 éven keresztül. A résztvevők többsége nem fogyókúrázott a kutatási időszak alatt, átlagos testsúly-gyarapodásuk pedig 2,72 kg volt. Azok, akik egészséges súlyúak voltak - 25 vagy annál alacsonyabb testtömeg-index - és a vizsgálat ideje alatt nem gyarapodott a súlyuk, naponta legalább egy órányi közepesen erős testmozgást végeztek. A felmérésben résztvevő hölgyeknek ez mindössze 13%-ára volt igaz. A már a kezdetekkor is túlsúlyos nők hiába végeztek hasonló mennyiségű mozgást naponta, ez nem volt már elegendő ahhoz, hogy ne hízzanak tovább.

Ezek az eredmények megmagyarázzák, miért fordul elő az, hogy étrendjükre figyelő, rendszeresen testmozgást végző nők is  küzdenek a lassan, de biztosan megjelenő plusz kilók jelenségével. Ugyanakkor megerősíti azt a korábbi kutatási eredményt, amely 2002-ben született és röviden azt foglalta magában: minden felnőttnek szükséges volna napi 60 percnyi testmozgást végeznie.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, a testmozgás önmagában nem elég, hiszen a megfelelő étrendet is szem előtt kell tartani, mivel idősebb korban a plusz kilókat sokkal nehezebben tudjuk leadni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek