Napi 1 aszpirin a rák ellen!

Napi 1 aszpirin a rák ellen!

Három brit kutatás is alátámasztja, hogy a szívroham elleni harcban alkalmazott aszpirin a rák megelőzésében és kezelésében is szerephez juthat.

A The Lancet és a The Lancet Oncology legújabb számában az Oxfordi Egyetem és az oxfordi John Radcliffe Kórház kutatói Dr. Peter M. Rothwell neurológus professzor vezetésével 51 olyan tanulmányt elemeztek, amelyek az aszpirin szerepét vizsgálták a rák megelőzésében. A naponta szedett aszpirin összességében 15 százalékkal csökkentette a rák okozta halálozás kockázatát. Az aszpirin több mint öt évig tartó alkalmazása 37 százalékkal csökkentette a kockázatot, három év alatt pedig 25 százalék volt a kockázat csökkenése.

Az aszpirin napi alkalmazását jelenleg olyan betegeknek ajánlják, akik szívrohamon vagy agyérgörcsön estek át, hogy megelőzzék az állapot megismétlődését. Az aszpirin a kutatók szerint a vérlemezkék gátlása révén dolgozhat a rák ellen. A vérlemezkék elősegítik az alvadást, és a daganatos sejtek terjedését is elősegítik.

Napi 1 aszpirin a rák ellen!

Második kutatásukban Rothwell és munkatársai az aszpirin hatását vizsgálták a daganat terjedésére. Az elemzett öt klinikai kísérlet során a több mint hat éves utánkövetés alatt a kis dózisú aszpirin 36 százalékkal csökkentette a távoli áttétek kockázatát a placebót szedő rákbetegekhez képest.

A harmadik kutatásban Rothwell és kutatócsoportja az aszpirin hatását vizsgálta az áttétekre klinikai kísérletek helyett megfigyeléses kutatások alapján. Ezek a kutatások a vastagbélrák előfordulásának 38 százalékos csökkenését mutatták, ami egybehangzik a klinikai kísérletekben látható kockázatcsökkenéssel. A nyelőcső-, a gyomor-, az epe- és az emlődaganattal kapcsolatban is hasonló eredményeket kaptak.

Nancy R. Cook, a bostoni Brigham and Women's kórház biostatisztikusa szerint azonban bár az eredmények érdekesek, nem feltétlenül lehet elfogadni a következtetéseket. A szakértő szerint az aszpirin működhet azok számára, akik valamilyen szív-érrendszeri betegségben szenvedtek. Hosszú távon talán a rák ellen is védhet, ezt azonban újabb kutatásokkal kell megerősíteni, és ehhez további adatokat kell gyűjteni. Cook arra is felhívja a figyelmet, hogy az aszpirin nem teljesen jóindulatú, mert szedésekor fennáll a vérzés és egyéb gyomor-bélrendszeri rendellenességek kockázata. A szakértő éppen ezért senkinek sem ajánlja, hogy a rák megelőzése érdekében aszpirint kezdjen szedni. A kutatások többsége azt is kimutatta, hogy a védőhatás csak 10 év elteltével jelentkezik.

Egy biztos, az aszpirinkúra esetleges alkalmazását minden esetben csak személyre szabottan, orvosi felügyelet mellett szabad választani.

Forrás:napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek