Nanotechnológiás víz

Nanotechnológiás víz

Aktív anyaggal borított apró szilika részecskék segítségével a mérgező vegyületek, baktériumok, vírusok és más veszélyes anyagok a vízből sokkal hatékonyabban válhatnak eltávolíthatóvá, és olcsóbban is, mint a hagyományos víztisztító módszerek.

Peter Majewski és Chiu Ping Chan (Ian Wark Kutatóintézet, Dél-Ausztrália Egyetem) a cikkben elmagyarázzák, hogy az ivóvíz elérhetőségének kérdése egyre nagyobb mértékben válik komoly szociális-gazdasági problémává az egész világon, különösen a fejlődő országokban. A víztisztító technológia gyakran bonyolult, komoly felszerelést igényel, és sokba kerül. Emellett általában szükség van egy végső költséges fertőtlenítő stádiumra is.  Az ausztrál kutatócsoport szerint a nanotechnológia oldhatja meg ezt a problémát.

A kutatók megvizsgálták, hogy a szilika részecskéket hogyan lehet könnyen beburkolni egy szilikon-tartalmú horoggal ellátott szénhidrogén alapú aktív anyag nanométer vékonyságú rétegével. A burkolás egy kémiailag önfelépítő folyamat során megy végbe, így nincs másra szükség, csak össze kell keverni a hozzávalókat az aktív részecskék elkészítéséhez.

Az aktív részecskék, más néven a SES (Surface Engineered Silica) részecskéket, ezután letesztelték, hogy képesek-e biológiai molekulák és kórokozók - például olyan vírusok, mint a polió, olyan baktériumok, mint az Escherichia coli, vagy olyan vízi paraziták, mint a Cryptosporidium parvum -  eltávolítására.

"Az eredményekből egyértelműen kiderül, hogy az ivóvíz pH tartományában hatékonyan el lehet távolítani a szerves fajokat, ha hozzákeverjük a burkolt részecskéket a fertőzött vízhez egy órán át, majd megszűrjük"- közölték a kutatók. A szűrési folyamat a kórokozók és a SES részecskék közötti elektrosztatikus vonzáson alapul.

A beszámoló, melynek címe "Víz az embereknek - víz az életért" volt, és az UNESCO vízügyi programjának (WWAP - World Water Assessment Program) részeként készült, leírja, hogy naponta több mint 6000 ember hal meg vízzel terjedő fertőzés következtében, beleértve a hasmenést, féregfertőzést és egyéb járványos megbetegedéseket. Emellett a papírgyárak, textil- és bőrgyárak, fémöntödék és kőolaj-finomítók által termelt ipari szennyvíz jelentős okozói a betegségeknek olyan országokban, ahol ez nincs megfelelően szabályozva.

A víztisztításnak a kutatócsoport által kitalált nanotechnológiai megközelítése által a betegségek és a mérgezés potenciálisan milliók esetében lehetnének megelőzhetőek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek