Nagyot hall? Ne szégyellje, nem ciki!

Nagyot hall? Ne szégyellje, nem ciki!

Rendkívül nehéz hozzászokni a nagyothalláshoz, szenved tőle, aki átéli, de a családtagoknak is nehéz elfogadni a megváltozott helyzetet. Sokat javíthat az életminőségen egy jól megválasztott hallókészülék.

A hallókészülékek a hanghullámokat erősítik fel, közepes és nagyfokú halláskárosodásban szenvedő páciensek használhatják. Segítségével tisztábban érzékelik a környezetüket és a legújabb technológiáknak köszönhetően a mai készülékek már a természetes hallás érzetét keltik. Eleinte nehézséget okoz annak az elfogadósága, hogy a külvilág megint hallható lesz, ill. az utca zaját ismét megszokni esetenként nehezebb, mint gondolnánk! Az újra hallás öröme viszont megéri a türelmet és kitartást, míg a halláskárosodott ember megtalálja a megfelelő hallókészüléket és a megfelelő hallókészüléket és a megfelelő beállítást a maga számára, mondta el dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Milyen hallókészüléket válasszak?

A hallókészülékeknek rengeteg típusa van forgalomban a halláscentrumokban. Itt fontos megjegyezni, hogy a tévében kínált készülékek nem hallókészülékek, csak hangerősítők! Minden készülékben van mikrofon, erősítő, hangszóró és elem. Régebben még analóg, ma már gyakorlatilag csak digitális készülékek vannak forgalomban.

Nagyot hall? Ne szégyellje, nem ciki!

A modern hallókészülék nem hangosít fel minden hangot, hiszen akkor nem lenne más, mint egy erősítő. Az eszközöknek pont az a lényegük, hogy szelektíven, az illető halláskárosodásának megfelelően hangosítják a kívánt hangokat. Ez azonban mindig egyedi beállítást igényel, attól függően, hogy milyen az illető életstílusa, hol, milyen környezetben él. Hangsúlyoznunk kell, hogy ami egyik embernek jó, az a másiknak nem feltétlenül az.

Személyre szabott megoldás

Csak fül-orr-gégészeti szakvizsgálat, hallásvizsgálat és beszédértés vizsgálat elvégzése után, az audiológus orvos javaslata alapján lehet hallókészüléket illeszteni. Léteznek fül mögötti és pici hallójárati gyártmányok is. A kisméretűek kevésbé ajánlottak idős betegeknek, mert nehezebb a kezelésük, tisztításuk, drágább a fenntartásuk a gyakori elemcsere miatt. A halláskárosodás mértékét, típusát (vezetéses, idegi, vagy kevert típusú lehet) figyelembe véve választhatunk segédeszközt. Minden felírást 2 hetes próbahordás kell, hogy megelőzzön, mert ha megvásárolunk egy készüléket, akkor nagy átlagban 6 éven át nem vásárolhatunk másikat OEP támogatással a kihordási idő miatt! A kínálatban nagy ár- és tudásbeli különbséget találhatunk. Ma már létezik csatorna mentes készülék is (remek beszédértést biztosít), blokkolható a hirtelen fellépő zaj, mobiltelefonnal és egymással is kommunikálnak a készülékek, beállítható fülzúgás elfedésére alkalmas üzemmódba is. A sebészi úton beültetett (csontba, középfülbe, agytörzsbe) hallókészülékek, implantátumok működése bonyolultabb, ezek általában csak súlyosabb halláscsökkenés, vagy siketség esetén jönnek szóba.

Azonnal nem lesz tökéletes

Akár hallókészülékről, akár implantátumról beszélünk, bizonyos, hogy a készülék beállítása, megszokása, kezelése időigényes. Ez kitartást igényel, de mindenképp szükséges a minél jobb hallásélmény érdekében. A legrosszabb, ha a rossz beállítás miatt a hallókészülék a fiókban landol! A szabályok  lehetőséget adnak rá, hogy a páciens több gyártó, több típusú készülékét próbálja ki, mielőtt vásárol. Sokan azért nem viselik, mert kellemetlenül érinti őket, hogy mások is megtudják, nem hallanak jól.

De amint megszokja a páciens a készülék viselését, szinte megváltozik a világa, hiszen kap egy alig látható, modern eszközt, ami könnyen kezelhető és visszaadja a rég elfeledett hangokat.

A halláscsökkenés fokozatai

  1. normál hallás: 0-20 dB
  2. enyhe halláskárosodás: 21-40 dB: hallja a beszédet, de a messzebbről érkező hangokat kevésbé
  3. mérsékelt halláskárosodás: 41-55 dB: nehezen érti meg a beszédet
  4. mérsékelten súlyos halláskárosodás: 56-70 dB: alig hallja meg a csengőszót
  5. súlyos halláskárosodás: 71-90 dB: csak erős hangot (pl. riasztó) hall meg
  6. nagyon súlyos halláskárosodás: 91 dB fölött: szinte semmit nem hall, a Forma-1-es autók zaját is alig
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek