Nagyon jó hír az asztmásoknak!

Nagyon jó hír az asztmásoknak!

Az utóbbi időben egyre gyakoribbak az allergiás megbetegedések, különösen az ipari országokban. A szénanátha mellett jelenleg az allergiás asztmát tekintik az egyik legelterjedtebb ilyen betegségnek. Német kutatók most felfedeztek egy olyan fehérjét, amely kritikus szerepet játszik az allergiás légúti gyulladás kialakulásában.

Világszerte több mint 300 millió asztmabeteg él. Csupán Németországban a gyerekek 10-15 százaléka szenved allergiás asztmától, amelyet gyakran rontanak a környezeti szennyező anyagok. Magyarországon 8-10 százalékra becsülik az asztma előfordulási gyakoriságát.

A syndecan-4 nevű fehérje az antigénbemutató sejtek (APC) sejtmembránjában található.

Ezek olyan immunsejtek, amelyek a külső eredetű anyagokat (antigéneket) észlelik. Bekebelezik ezeket, majd a legközelebbi nyirokcsomóba vándorolnak, ahol bemutatják őket más immunsejteknek, nevezetesen a T-sejteknek.

Nagyon jó hír az asztmásoknak!

Ily módon immunreakciót váltanak ki, amely az adott antigénre – például egy pollen allergénre – való érzékenyítéshez (szenzitizáció) vezet. Az ezzel a pollen allergénnel való újbóli találkozás vezet azután az allergiás asztma tüneteinek kialakulásához.

A Lipcsei Egyetemen végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a syndecan-4 központi szerepet játszik az allergiás asztma gyulladásos folyamataiban. Egerekben enyhültek az allergiás asztma tünetei, amikor syndecan-4 elleni antitesteket adtak az állatoknak.

Úgy tűnik, a syndecan-4 jó kiindulási alap lehet új terápiák kifejlesztéséhez.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek