Mumus vagy őrangyal?

Mumus vagy őrangyal?

Annalisa Rubino manchesteri kutató 31.300 orális szerre már nem kielégítően reagáló 2-es típusú cukorbeteg adatait elemezve megállapította, hogy másfél évvel a HbA1c szint 8% fölé emelkedését követően, csupán a betegek egynegyedénél kezdték el az inzulinkezelést.

Még öt év múlva is csak minden második beteg kapott inzulint. Gregory A. Nichols (USA) angol kollégájával egyidőben mutatta ki, hogy 29 hónappal a 2-es típusú diabéteszesek inzulinra állítása előtt az átlagos HbA1c szintjük meghaladta a 10%-ot! Egyre több szakirodalmi adat utal hasonló tapasztalatokra. E kedvezőtlen jelenségek  mind a betegek, mind az orvosok figyelmét felhívják arra, hogy az eddigieknél lényegesen határozottabb kezelési módszerek alkalmazására és az inzulinkezelés időbeni bevezetésére van szükség.

Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) idei kongresszusán elemezték egy átlagosnak tekinthető amerikai 2-es típusú cukorbeteg jellemzőit, tehát őt, aki 15 éve diabéteszes, 90 kg súlyú, három fajta vércukorcsökkentő tablettát szed, köztük roziglitazont, HbA1c szintje 9% és folyamatosan visszautasítja az inzulinkezelés bevezetését, egyebek között arra hivatkozva, hogy ez tovább növelné a testsúlyát. Kétségtelen, hogy a glitazon kezelés kedvező hatású lehet a vérzsírok szintjére, mérsékelheti a cukorbetegek között igen gyakori májelzsírosodást is, de alkalmazása esetén a 9%-os HbA1c szintet legfeljebb 1%-kal képes csökkenteni, ami még mindig távol áll a kívánatos 7% alatti szinttől.

Mumus vagy őrangyal?

Nemrég vezették be az Egyesült Államokban (majd rövidesen az Eu-ban és így nálunk is) az exenatid injekciót, amelyet naponta kétszer kell a vércukorcsökkentő tabletták mellé adni, növelve ezek hatékonyságát és emellett  képes a testsúly 1-3 kg-os csökkentésére is. Viszont tény, hogy ez még mindig nem elégséges a hosszútávú életkilátások javításához, amennyiben a kiinduló HbA1c szint 9%. Ráadásul az exenatidot - az inzulinhoz hasonlóan - injekcióban kell beadni. A betegek egynegyedénél hányinger léphet fel az adagolás kezdetén és a kedvező anyagcserehatás - az eddigi tapasztalatok szerint - többnyire csak néhány évig tartható fenn. Ezt követően csupán az inzulin bevezetése jelentheti a megoldást.

Betegünk számára tehát az egyetlen járható út, a gyakran és sokszor meggondolatlanul visszautasított inzulinkezelés. Az első lépés megtételére feltétlenül rá kell beszélni a beteget. Milyen megoldások kínálkoznak? Amerikában csakúgy, mint már Magyarországon is az egyik fajta lehetőség: a többnyire naponta egyszer (este vagy akár reggel) alkalmazandó hosszú hatású analóg glargin inzulinnal kiegészíteni az eddigi tablettás kezelést. Ez akár több mint 2%-os HbA1c szint csökkenést is eredményezhet. Hasonlónak bizonyult a szintén hosszú hatású analóg detemir inzulin adása naponta egy vagy két alkalommal, szintén a tabletták mellé. Bármelyik hosszú hatású inzulint is alkalmazzuk, nem kell számítani 1 kg-nál nagyobb súlygyarapodásra. A másik ígéretes lehetőség az ultra gyorshatású és NPH analóg inzulinok keverékeit naponta kétszer, közvetlenül reggeli és vacsora előtt adni. Ezek  akár 3%-kal is képesek csökkenteni a HbA1c szintet. Mindkét fajta inzulinterápiára érvényes, hogy szinte elhanyagolható a hipoglikémia veszély és igen kevéssé gyarapodik a testsúly.

Külföldön és már sok hazai diabétesz-gondozóban is az inzulinra állított betegeknek a kívánt gyakorisággal telefonon vagy interneten keresztül lehet utasításokat adni az adagok emelésére, módosítására, a hipoglikémiák kivédésére. Ez nagymértékben növelheti a betegek önállóságát, fokozza felelősségtudatukat és a kezeléssel kapcsolatos elégedettségüket. Ne feledjük, minél előbb kerül sor az inzulinkezelés bevezetésére, annál tovább lehet fenntartani - akár 10-15 éven keresztül - a viszonylag egyszerű inzulin adagolási módokat és ritkábban vagy akár sokkal később szükséges áttérni a napi többszöri inzulinadásra. Az inzulinkezelést az önmagáért felelősséget érző cukorbeteg soha ne tekintse mumusnak, mert valójában őrangyal.

Forrás: Cukorbeteg Élet magazin

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek