Most mi lesz? - Gondok a vizeletürítéssel

Most mi lesz? - Gondok a vizeletürítéssel

Sokan, akik nem képesek vizeletüket üríteni úgy érzik, életük végleg elromlott. Bűntudatuk van, szégyellik magukat, mert nem képesek kontrollálni alapvető szükségletüket. Pedig van segítség ilyen helyzetekben, legalább a jó közérzet helyreállításában.

A válság fázisai

Amikor megbetegszünk vagy baleset ér minket, krízishelyzetbe kerülünk. Ha inkontinenciánk lesz - vizelet vagy széklet -, az is hasonló problémát okozhat. A traumás krízis négy fázisból áll. Mindegyiken át kell jutnunk ahhoz, hogy az élet teljességét átéljük és egészségesebb, erősebb emberekké válhassunk. Az első két fázist sokk és reakció fázisnak hívják, ezek a krízis friss szakaszai. A cél, hogy ez lehetőleg 4-6 hétnél ne tartson tovább. Az ember ekkor próbálja megérteni, hogy mi történt vele. A harmadik az alkalmazkodás szakasza, amely 6-12 hónappal a betegség vagy a baleset után következik be. Ebben az időben az ember kezdi átgondolni jövőjét, lassanként elfogadja a gondolatot, hogy bizonyos fogyatékkal kell élnie az életét. A negyedik, az utolsó fázis, melynek nincs végpontja, ez az "új élet" szakasza. Az ember megtanul együtt élni a "sebekkel", amit kapott. Új érdeklődési területek váltják fel a régieket és visszatér a régi önbecsülésünk. Egyesek segítség nélkül élik meg ezeket az élethelyzeteket, ugyanakkor vannak, akiknek tanácsra van szükségük, például pszichológus közreműködésére, hogy elfogadhassák a szituációt. Amíg ez nem sikerül, addig nem tudunk igazán továbblépni és szembenézni a külvilággal.

Külső támogatás

Lehet, hogy át kell rendezni a háztartásunkat megváltozott igényeink miatt. Fontos, hogy nyitottak legyünk az aktív élettel kapcsolatos lehetőségek iránt, ne zárjuk ki a sportolási alkalmakat, tanuljunk sorstársainktól, például betegklubokban is kaphatunk ötleteket és jó példákat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek