Most mi lesz? - Gondok a vizeletürítéssel

Most mi lesz? - Gondok a vizeletürítéssel

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokan, akik nem képesek vizeletüket üríteni úgy érzik, életük végleg elromlott. Bűntudatuk van, szégyellik magukat, mert nem képesek kontrollálni alapvető szükségletüket. Pedig van segítség ilyen helyzetekben, legalább a jó közérzet helyreállításában.

A válság fázisai

Amikor megbetegszünk vagy baleset ér minket, krízishelyzetbe kerülünk. Ha inkontinenciánk lesz - vizelet vagy széklet -, az is hasonló problémát okozhat. A traumás krízis négy fázisból áll. Mindegyiken át kell jutnunk ahhoz, hogy az élet teljességét átéljük és egészségesebb, erősebb emberekké válhassunk. Az első két fázist sokk és reakció fázisnak hívják, ezek a krízis friss szakaszai. A cél, hogy ez lehetőleg 4-6 hétnél ne tartson tovább. Az ember ekkor próbálja megérteni, hogy mi történt vele. A harmadik az alkalmazkodás szakasza, amely 6-12 hónappal a betegség vagy a baleset után következik be. Ebben az időben az ember kezdi átgondolni jövőjét, lassanként elfogadja a gondolatot, hogy bizonyos fogyatékkal kell élnie az életét. A negyedik, az utolsó fázis, melynek nincs végpontja, ez az "új élet" szakasza. Az ember megtanul együtt élni a "sebekkel", amit kapott. Új érdeklődési területek váltják fel a régieket és visszatér a régi önbecsülésünk. Egyesek segítség nélkül élik meg ezeket az élethelyzeteket, ugyanakkor vannak, akiknek tanácsra van szükségük, például pszichológus közreműködésére, hogy elfogadhassák a szituációt. Amíg ez nem sikerül, addig nem tudunk igazán továbblépni és szembenézni a külvilággal.

Külső támogatás

Lehet, hogy át kell rendezni a háztartásunkat megváltozott igényeink miatt. Fontos, hogy nyitottak legyünk az aktív élettel kapcsolatos lehetőségek iránt, ne zárjuk ki a sportolási alkalmakat, tanuljunk sorstársainktól, például betegklubokban is kaphatunk ötleteket és jó példákat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek