Most akkor együnk vörös húst vagy se?

Most akkor együnk vörös húst vagy se?

A kanadai Dalhousie Egyetem és a McMaster egyetem kutatói szerint a vörös hús fogyasztása nem is olyan ártalmas, mint ahogy gondoltuk. A ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint viszont fogyasztásuk valószínűleg rákkeltő, csakúgy mint a feldolgozott hústermékeké. Akkor most mi az igazság?

A WHO nemzetközi rákkutató központjának 2015-ös jelentése szerint a feldolgozott húsáruk fogyasztása növeli a rák kockázatát, összefügghet a szívbetegségekkel és a 2-es típusú cukorbetegséggel is, míg maga a vörös hús "valószínűleg rákkeltő", de a bizonyítékok száma korlátozott. A tanulmány akkor világszerte nagy visszhangot váltott ki.

Az új tanulmány szerint a legtöbb ember számára értelmetlen visszafogni a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk fogyasztását, mivel "a bizonyítékok gyengék, a kockázat kicsi". Vörösnek számít többek között a marha, a bárány, a sertés, az őz és a vad húsa.

Most akkor együnk vörös húst vagy se?

A helyzet az, hogy a két kutatás megállapításaiközel azonosak, azonban az értelmezésük merőben más.

  • ha ezer ember heti három adag vörös vagy feldolgozott hússal kevesebbet fogyasztana, akkor életük végéig héttel kevesebb rákos halálozás lenne köztük, és 11 év alatt néggyel kevesebb szívbetegség miatti halálozás fordulna elő,
  • ha ezer ember 11 éven át csökkentené heti három adaggal a vörös húsok fogyasztását, akkor hattal kevesebbnél alakulna ki 2-es típusú diabétesz, ha ugyanezt tenné a feldolgozott húsokkal, akkor 12-vel lenne kevesebb 2-es típusú cukorbeteg.

"Azt nem állítjuk, hogy nincs kockázat, csak azt, hogy a vörös hús fogyasztásának csökkentésével elérhető nagyon kis kockázatcsökkenést csak gyenge bizonyítékok támasztják alá" – mondta a BBC-nek Bradley Johnston, a kutatók egyike.

A többség azonban nem ért ezzel az értelmezéssel egyet, és nem változtatnak az eddigi ajánlásokon.

A mivéleményünk szerint a húsfogyasztást mindenképp érdemes csökkenteni, és a kiegyensúlyozott étrendre törekedni, és ezzel nem csak egészségünknek, de környezetünknek is jót teszünk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek