Mitől lehet véres a széklet?

Mitől lehet véres a széklet?

A széklet színe, szaga és állaga sok mindent elárulhat egészségi állapotunkról, ezért érdemes időnként ellenőrizni. Ha vért látunk a vécécsészében, az vészjósló jel lehet, ezért nem árt tudni, mi mindenre utalhat.

A vérzésnek többféle oka lehet, de előbb meg kell állapítanunk, milyen vért látunk.
Ha a vér friss, piros és székelés után csöpög, valószínűleg egy aranyeres csomó repedhetett meg.
Ha székelés közben erős fájdalmat érzünk, és csíkszerű vérzést tapasztalunk: minden bizonnyal végbélrepedésről van szó.

Ha a vér friss, piros, de el van keveredve a széklettel, akkor a vastagbél alsó szakaszán lehet a vérzés forrása, amit okozhat gyulladás, polip vagy más elváltozás.
Ha a széklet feketés színű, az arra utal, hogy már kissé megemésztett vért tartalmaz, amely valószínűleg „magasabbról”, a vastag-, a vékonybélből vagy akár a gyomorból származik.

Vizsgálatok

A patikákban ma már korszerű tesztek kaphatóak, amelyek segítségével akkor is kimutatható a vér a székletben, ha a jelenléte nem nyilvánvaló. Fontos tudni, hogy csak a vérzés ténye állapítható így meg, de a pontos helye vagy az oka nem!

Mitől lehet véres a széklet?

Olyan teszt is kapható, amely a vastagbéldaganat által termelt speciális fehérjét mutatja ki, amely kiürül a széklettel. A vérzés pontos helye ebben az esetben sem határozható meg, a tünet okának szakorvos segítségével mindenképpen utána kell járni!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek