Mit tegyünk, ha megy a hasunk?

Mit tegyünk, ha megy a hasunk?

Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni? A gyakori székelési ingernek - amellyel együtt jár a széklet állagának, színének változása is - számtalan egyértelmű és kevésbé kézenfekvő oka lehet. Az előbbiek közé tartozik: vírus- vagy baktérium okozta gyomor- vagy bélfertőzések, ételmérgezések, hashajtók túlzott fogyasztása, emésztési és felszívódási zavarok, egyes betegségek, amelyek leginkább a vékony- és a vastagbelet, vagy a májat, illetve a hasnyálmirigyet érintik.

Ugyanakkor kevésbé köztudott, de egyes gyógyszereknek is lehet ilyen  mellékhatása, például antibiotikumoknak, vízhajtóknak. A szorbittartalmú  (diabetikus) élelmiszerek, illetve az alkohol gyakori fogyasztása is  okozhat hasmenést.

Teendők egyszerű hasmenés esetén

Egy egyszerű gyomorrontás esetén a diétás szempontok betartásával néhány nap alatt tünetmentesekké válhatunk:

  • Hagyjuk, hogy a kóros béltartalom kiürüljön.

  • Ne terheljük a szervezetet tartalmasabb étkezésekkel, csökkentsük a bél munkáját.

  • A legfontosabb, hogy folyamatosan pótoljuk a szervezet folyadék- és elektrolit veszteségét. A diéta ajánlatos, de szomjazni nem szabad.

Mit igyunk, mit együnk?

A gyógyszertárakban kaphatók hasmenés esetére ajánlott elektrolit-készítmények, de kitűnően megfelel a cukros tea, az ásványvíz, a limonádé is, de szóba jöhet a megfőzött sárgarépa, fehérrépa leszűrt, megsózott vize. Hasmenés esetén a rostos levek kerülendők.

Mit tegyünk, ha megy a hasunk?

Nem szabad szigorúan koplalni, inkább kevés diétás ételt érdemes fogyasztani. Falatozhatunk főtt burgonyát, rizst, sárgarépát, banánt, ropit, sós kekszet, de később ezt bővíthetjük zöldség-, vagy húslevessel, köménymagos rántott levessel, főtt csirkehússal. Édesség helyett inkább enyhe sózást alkalmazzunk. A jól megmosott almát reszeljük le, pektintartalmának gyulladást csökkentő hatása van és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat.

Néhány napig kerüljük a túl zsíros, fűszeres ételeket, és ne próbálkozzunk tejjel, tejtermékkel. A tünetek múlása után egy hétig még ajánlatos elkerülni az apró magvas gyümölcsöket, a füstölt húsokat, a tejfölt, a tejszínt, az erős rostos főzelékeket - mindez megkönnyíti a szervezet regenerálódását.

A Rotavítus enteritis megelőzésében, de főleg hasmenés után próbálkozhatunk gyógyszertárban kapható probiotikumokkal, ez ügyben előzetesen kérjük ki a kezelőorvos tanácsát. (Ezek a készítmények hasznosan lehetnek antibiotikus kezelés alatt és utána is.)

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a makacs hasmenés 2 napnál tovább tart és más tünetek is jelentkeznek, mint például hőemelkedés, láz, gyomorfájdalmak, fejfájás, hidegrázás, mindenképpen keressük fel az orvost, hogy minél előbb kiderülhessen a háttérben álló ok. Gyermekeknél azonban nem szabad napokig várni. Addig nincs komolyabb baj, amíg a gyerek éber, szomjas, a nyálkahártyája nedves, és a vizeletmennyisége normális, ilyenkor a leghangsúlyosabb a folyadék- és sópótlás. Fontos tudni, hogy náluk a koplaltatás káros, és a hasfogók használata sem tanácsos. A gyerekeknél (csakúgy, mint az időseknél) a legnagyobb veszély a kiszáradásban rejlik. Amennyiben a gyerek a hasmenés alatt aluszékony, száraz a nyálkahártyája, alig van vizelete, a szeme beesett, és nem tudjuk a folyadékot pótolni, azonnal forduljunk orvoshoz. Tegyünk így akkor is, ha a hasmenés vizes, fecskendező, esetleg véres, ha hányás is csatlakozik hozzá, vagy a gyereknek van valamilyen alapbetegsége.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek